Now Reading:
HEP u Varaždinskoj županiji u tri godine realizirao projekte vrijedne 70,4 milijuna kuna – rekonstruirana i trafostanica Varaždin 1
Full Article 3 minutes read

HEP u Varaždinskoj županiji u tri godine realizirao projekte vrijedne 70,4 milijuna kuna – rekonstruirana i trafostanica Varaždin 1

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u ponedjeljak je županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku i predstavnicima lokalne samouprave s područja županije predstavio investicijske projekte i planove HEP – Operatora distribucijskog sustava na području Elektre Varaždin.

U razdoblju od 2018. do 2020. ulaganja su iznosila 70,4 milijuna kuna.
-To je činjenica koja govori o tome koliko je HEP aktivan u Varaždinskoj županiji. Najvažnija investicija bila je rekonstrukcija trafostanice Varaždin 1, najvažnijeg distribucijskog objekta na ovom području, a investicija je vrijedna 10 milijuna kuna. Projekt prelazi preko 20 kilovoltnu razinu za sigurnu opskrbu potrošača na području Lepoglave, Bednje i Donje Voće – rekao je Barbarić te najavio revitalizaciju 35kw dalekovoda između trafostanice Nedeljanec – Novi Marof 2.

U tijeku je i višegodišnji projekt prelaska niskonaponske mreže na 20-kilovoltnu razinu u vrijednosti 21 milijun kuna.

Župan Stričak smatra kako ne treba posebno naglašavati koliko je električna energija bitna za današnji moderan život.

-Zamislite da na dan, dva ostanemo bez električne energije, kolike bi bile štete u gospodarstvu, a na koji način bismo se mi nosili s tim nedostatkom u našim privatnim životima? Veseli me svaka ovakva investicija, a ono što je bitno za naglasiti je da HEP zaista strateški prilazi vođenju tog sektora analizama i unaprijed predviđenim potrebama z normalnom opskrbom električne energije – poručio je župan Stričak i čestitao na dosadašnjim investicijama, a posebice onima u Varaždinu.

Zadovoljan ulaganjima, posebice onih u rekonstrukciju trafostanice Varaždin 1 je i gradonačelnik Neven Bosilj.
-Ovo je stanica koja opskrbljuje gotovo cijelu mrežu grada Varaždina s 10 kilovolti na 400 volti i drago nam je da je napravljena jedna takva investicija koja će omogućiti HEP-u prelazak s 10 kw na 20 kw. Danas smo razgovarali i o tome da će se mijenjati mreže trafostanice unutar grada i da ćemo imati aktivnu suradnju između Grada Varaždina i naših komunalnih tvrtki te HEP-a na takvim poslovima, kako ne bismo bespotrebno više puta raskapali ulicu – rekao je Bosilj.

Tijekom posjeta varaždinskoj županiji, Barbarić je obišao i Trakošćan. U obilasku rasklopišta Trakošćan predstavljeni su projekti koji za cilj imaju povećanje sigurnosti opskrbe u pograničnom, odnosno zapadnom dijelu županije, a u blizini rasklopišta, u rad je puštena ELEN punionica za električna vozila – 300. punionica u HEP-ovoj mreži u Hrvatskoj.

Projektom e-mobilnosti HEP potvrđuje ulogu ključnog subjekta u elektrifikaciji i dekarbonizaciji prometa u Hrvatskoj i pruža potporu razvoju turističkih destinacija u Hrvatskoj, poput dvorca i park šume Trakošćan.

a.kučić/sjever.hr
18.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.