Now Reading:
Župan Stričak i zamjenica Zagorec na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva – pokazali Hrvatskoj što nude poljoprivrednici Varaždinske županije
Full Article 2 minutes read

Župan Stričak i zamjenica Zagorec na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva – pokazali Hrvatskoj što nude poljoprivrednici Varaždinske županije

Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je u Zagrebu 2. Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva na kojima su, između ostalog, dodijeljeni ugovori vrijedni 8,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u vrijednosti većoj od 29 milijuna kuna.

Predstavljen je nacionalni sustav označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, strateških smjernica za suočavanje s izazovima u poljoprivredi od strane ministrice poljoprivrede Marije Vučković te održana panel rasprava na temu perspektive poljoprivrede u novoj ZPP obilježenoj klimatskim promjenama.

Ministrica Vučković istaknula je kako su hrvatskoj poljoprivredi na raspolaganju do 2027. godine sredstva veća od 5 milijardi kuna i predstavila strateške smjernice ključne za rješavanje izazova u poljoprivredi u narednom razdoblju.

Apostrofirala je prilike za rast sektora: jačanje veza s prehrambenom industrijom koja se izdvaja po potencijalu stvaranja dodane vrijednosti i novih radnih mjesta, otvaranje novih mogućnosti plasmana na tržištu smanjenjem uvoza i diferenciranjem ponude, smanjenje troškova u proizvodnji boljom prilagodbom klimatskim uvjetima, ulaganja u osnovnu infrastrukturu i usluge u ruralnim područjima koja pozitivno utječu na prihode u poljoprivredi, poboljšanje učinkovitosti poljoprivrednih potpora preraspodjelom među korisnicima te korištenje i poticanje na korištenje novih tehnologija koja olakšavaju prijenos znanja i informacija te pristup tržištu.

Uz premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministara, u Zagrebu su bili i župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec koji su iskoristili priliku i za druženje i obilazak štandova poljoprivrednih proizvođača iz Varaždinske županije.

foto: fb-s. zagorec
a.kučić/sjever.hr
17.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.