Now Reading:
Župan Stričak ugostio albanskog veleposlanika Podu: Hrvatska i Albanija imaju izvrsne političke odnose
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak ugostio albanskog veleposlanika Podu: Hrvatska i Albanija imaju izvrsne političke odnose

Proširenje suradnje Albanije i Hrvatske, odnosno Varaždinske županije te skori posjet varaždinske delegacije jednoj od albanskih regija, bile su glavne teme razgovora župana Anđelka Stričaka i veleposlanika Republike Albanije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Riza Poda koji je u utorak posjetio Varaždinsku županiju.

Župan Stričak je nakon sastanka kojem su nazočili i njegovi suradnici izjavio kako ga veseli svaka suradnja s državama iz okruženja, posebice ako se ona može uspostaviti i na područnoj ili regionalnoj razini, odnosno razini županija te da je na današnjem sastanku s albanskim veleposlanikom razgovarao upravo o mogućnostima suradnje.

-Kao predsjedavajući Saveza Alpe-Adria 24. studenog ove godine predajemo predsjedavanje Štajerskoj i u Varaždinu će se održati jedan radni sastanak i na takvoj platformi planiramo graditi suradnju i prema jugu Europe i prema istoku – kazao je župan te dodao kako smatra da u tome imaju dobra iskustva.
Istaknuo je i kako će s albanskim veleposlanikom dogovoriti posjet jednoj albanskoj županiji, a županijskom izaslanstvu pridružit će se poduzetnici s varaždinskog područja.

Veleposlanik Republike Albanije NJ.E. Riza Poda istaknuo je da Hrvatska i Albanija imaju izvrsne političke odnose, ali i da obje strane moraju učiniti više kako bi se pojačala suradnja na razini općina i županija.

-Albanija i Hrvatska potpisale su dokument strateškog partnerstva kojeg su potpisali predsjednici Vlada u Zagrebu. Taj je dokument ujedno i okvir za našu cjelokupnu suradnju. Cijenimo i zahvalni smo na podršci koju nam Hrvatska daje pri pridruživanju Albanije Europskoj uniji. Albanska dijaspora u Hrvatskoj predstavlja most prijateljstva što je dodatno jamstvo bilateralne suradnje. Albanija ima i predstavnika u Hrvatskom saboru i on radi izvrstan posao što se tiče odnosa naših zemalja. Svrha mog posjeta Varaždinskoj županiji je da upoznam župana i njegovu ekipu te da dogovorimo daljnje jačanje kulturne, ekonomske i trgovinske suradnje, kako bismo bolje povezali naše gradove putem diplomacije na razini grada i županije jer je ona mnogo učinkovitija i praktičnija što se tiče konkretne suradnje – rekao je NJ.E. Poda i zahvalio županu Stričaku na vrlo prijateljskom i plodonosnom sastanku.

Kako je istaknuo, obojica dijele ista mišljenja o početku suradnje između Varaždinske županije i Albanije, a budući plan je da varaždinski župan posjeti Albaniju.

U pratnji veleposlanika Pode bili su počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj Stjepan Šafran i zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Emina Lekaj Prljaskaj.

a.kučić/sjever.hr
12.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.