Now Reading:
EDUKACIJA ZA BUDUĆNOST Učeničke zadruge u berbi jabuka
Full Article 2 minutes read

EDUKACIJA ZA BUDUĆNOST Učeničke zadruge u berbi jabuka

Zadrugari desetak učeničkih zadruga sudjelovali su u berbi jabuka, u voćnjaku Učeničke zadruge „Jabuka“ Osnovne škole Milke Trnine u Križu.

Kako je naglasio ravnatelj Zlatko Hasan, ova zadruga je jedinstvena.

-Sve poslove u voćnjaku, osim prskanja, obavljaju zadrugari. Škola ima 420 učenika, od kojih je sto zadrugara – rekao je Hasan i dodao da je Osnovna škola Milke Trnine postala prepoznatljiva diljem Hrvatske upravo po svom voćnjaku.

Voćnjak se prostire na nešto više od jednog hektara i u njemu ima oko 1100 stabala jabuke, a želja je da u njemu kroz narednih nekoliko godina bude čim više starih sorti. Njihova sadnja započela je prošle godine u sklopu projekta „U našem voćnjaku stara jabuka cvate”, a ove jeseni već su ubrani prvi plodovi.

Voditelj zadruge Vlado Novosel istaknuo je kako se upravo stare sorte uklapaju u njihov proces prelaska u ekološku proizvodnju.

Ravnatelj Hasan pojasnio je kako su jabuke koje su uzgojene u školskom voćnjaku i sada gotovo pa ekološke jer se tek neznatno prskaju biorazgradivim sredstvima.

Učenici u voćnjaku znaju ubrati oko 20 tona jabuka od čega se proizvede oko 10 tisuća litara prirodnog soka, a škola ima i liniju za preradu jabuke u sok, dok u suradnji s Osnovnom školom Petrinja rade i čips od jabuke. Većina škola s područja Zagrebačke županije upravo od njih kupuje jabuke za svoje školske kuhinje.

Berbi je prisustvovao i Vjeran Štublin, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za odgoj i obrazovanje.

-Županija potiče zadrugarstvo kao vid druženja djece i njihove edukacije za budući život. Kroz zadrugarstvo uče o radu i odgovornosti, a upoznaju se i s osnovama poslovanja – rekao je Štublin.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
12.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.