Now Reading:
ODGOVOR NA AKTUALNO PITANJE: Zašto morate nositi masku, ako ste cijepljeni?!
Full Article 2 minutes read

ODGOVOR NA AKTUALNO PITANJE: Zašto morate nositi masku, ako ste cijepljeni?!

Medicinskim maskama ne nazire se kraj, a mnogima nije jasno zašto imaju obavezu nositi ih a primili su cjepivo?! Kako bi pružali odgovor na to pitanje znanstvenici su proveli istraživanje.

Razlog obaveznog nošenja maski cijepljenih osoba leži u problematici širenja virusa budući da ih cijepljene osobe mogu širiti isto onoliko koliko i necijepljene, a da toga nisu nisu svjesne, prenosi portal Index.hr

Znanstvenici su analizirali virusno opterećenje, odnosno količinu virusa na 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući i 632 koji su bili asimptomatski, prenosi Reuters. Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između cijepljenih i necijepljenih osoba, ili između onih s ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvješću objavljenom na internetskoj stranici medRxiv.

– Naša studija ne daje informacije o zaraznosti – kazao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu. Kako je istaknuo, prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje, no studija još nije prošla recenziju.

– Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba – zaključio je.

Kako nam se i stalno naglašava, cjepiva protiv koronavirusa smanjuju izglede za infekciju kao i težinu bolesti, no cijepljeni ljudi trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, kažu znanstvenici.

www.sjever.hr/index.hr
07.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.