Now Reading:
Županu Korenu novi mandat na dužnosti potpredsjednika Hrvatske zajednice županija: “Zajednica će i dalje donositi važne odluke za dobrobit građana”
Full Article 2 minutes read

Županu Korenu novi mandat na dužnosti potpredsjednika Hrvatske zajednice županija: “Zajednica će i dalje donositi važne odluke za dobrobit građana”

U Zagrebu je održana Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija na kojoj je izabrano novo vodstvo nacionalnog udruženja županija. Izbornom Skupštinom je predsjedao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice.

Članovi Skupštine podržali su kandidaturu te za novog predsjednika izabrali župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, a župan Koren dobio je novi mandat za obnašanje dužnosti potpredsjednika Zajednice.

Novoizabrani predsjednik istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom Republike Hrvatske.

-Intenzivno radimo na gorućem pitanju rješavanja javnog linijskog prijevoza, centrima za gospodarenje otpadom i rješavanju pitanja upravljanja nekretninama – rekao je Marušić.

Župan Koren zahvalio je na povjerenju te kazao kako vjeruje da će Zajednica i dalje donositi važne odluke za dobrobit građana te kvalitetno surađivati s lokalnom, regionalnom i nacionalnom vlasti.

-Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i stvaranje društva po uzoru na mnoga europska, ostaju naš cilj kojemu težimo- istaknuo je župan Koren.

Važnost suradnje hrvatskih županija i Vlade RH naglasio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, ističući da je decentralizacija u kontekstu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama krenula upravo iz dijaloga župana i hrvatske Vlade.


Podsjetio je da Nacionalni plan oporavka i otpornosti županijama nudi brojne prilike koje će potaknuti njihov daljnji razvoj.

U Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija imenovani su svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nadzorni odbor čine: zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, te Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije. Na Skupštini je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak.

Uz aktivnosti na nacionalnom planu, Hrvatska zajednica županija aktivno djeluje i izvan okvira Hrvatske, kroz brojna europska udruženja i kao dio europskih institucija, a posebnu suradnju njeguje i sa Savezom vojvodstava Republike Poljske.

Input your search keywords and press Enter.