Now Reading:
POSTANITE VATROGASAC Zapovjednik Labaš poručuje: Vatrogastvo ti uđe pod kožu, ako ga ne zavoliš do kraja vrlo brzo sam sebe eliminiraš
Full Article 3 minutes read

POSTANITE VATROGASAC Zapovjednik Labaš poručuje: Vatrogastvo ti uđe pod kožu, ako ga ne zavoliš do kraja vrlo brzo sam sebe eliminiraš

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina trenutno ima 54 zaposlena, od čega 51 operativnog vatrogasca i 3 djelatnice u računovodstvu, a sada traže i pojačanje u svojim redovima – raspisan je natječaj za 5 vatrogasaca/kinja i 2 vatrogasca/kinja. Koji su sve uvjeti i što sve treba imati dobar vatrogasac, odlučili smo provjeriti kod zapovjednika JVP Grada Varaždina Ivice Labaša.

Na dosadašnje natječaje, ističe Labaš, interes je bio ogroman.
– Svaki naš natječaj dosada imao je od 50 do 70 molbi za par radnih mjesta – govori Labaš pa dodaje da ovaj puta očekuje ipak nešto manji broj prijava ,s obzirom na promjenu Zakonu o vatrogastvu koji traži da vatrogasci budu mlađi od 30 godina.

A koji su uvjeti, imaju li vatrogasci benificirani radni staž?
– Imaju, naravno. Ipak je to posao s posebnim uvjetima rada koji se ne može raditi do 65. godine. Ako sa nekih 20-ak godina počnete raditi u vatrogasnoj postrojbi, uz beneficiju se u najboljem slučaju može ići u mirovinu s nekih 58 godina, što nije malo s obzirom na vrstu posla – ističe Labaš.

Da bi uopće postali vatrogasac potrebno je završiti Vatrogasnu školu ili putem prekvalifikacije steći zvanje vatrogasnog tehničara u Vatrogasnoj školi u Zagrebu, za što je nužno odslušati 1350 sati predavanja. Tek tada možete konkurirati na natječaju.

No, to je tek prvi korak. Druga najvažnija stvar je, uz psihofizičko stanje, visoka razina tjelesnih i motoričkih sposobnosti koja prema uvjetima za zasnivanje radnog odnosa nosi najveći broj bodova – 50 od maksimalnih 85, gdje se provjeravaju vještine poput broja sklekova u minuti, skijaških čučnjeva, skokova iz mjesta i slično. Testiranja fizičke spreme provode se dva puta godišnje, a sakupljen broj bodova na tom testu diktira s kime će se sklopiti Ugovor o radu.

Što bi sam zapovjednik Vatrogasne postrojbe savjetovao prijaviteljima na natječaj, koje vještine moraju krasiti dobrog vatrogasca?

– Kao prvo, mora voljeti taj posao, mora imati senzibilitet prema okolini, ljudima i životinjama. Vatrogastvo ne možeš stvoriti, moraš to nešto imati u sebi da možeš dati svoje vrijeme, riskirati svoje zdravlje i ne daj Bože život za spas drugoga, bez toga ništa – naglašava zapovjednik dodajući kako bi voli da kao i dosad bude puno zainteresiranih koji se žele baviti tim poslom.

– Ne bih želio da se jave oni koji bi ušli u taj posao samo radi toga da budu zaposleni, to jednostavno nije dobro, jer – ili taj posao voliš ili ne voliš, ili radiš ili ne radiš. To ne možeš raditi tek toliko! Vatrogastvo ti jednostavno uđe pod kožu, ili to zavoliš do kraja ili vrlo brzo otpadneš i sam sebe eliminiraš – zaključuje Labaš.

Natječaj je otvoren do 9. listopada, a sve detalje o prijavi možete pronaći ovdje.

abrkic/sjever.hr
06.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.