Now Reading:
Rudi Grula: Mi u Međimurju znamo kako povezati ugostitelje i lokalne proizvođače čime stvaramo pravu vrijednost turizma
Full Article 4 minutes read

Rudi Grula: Mi u Međimurju znamo kako povezati ugostitelje i lokalne proizvođače čime stvaramo pravu vrijednost turizma

Prednost Međimurske županije osim male površine je i ta da svi turistički objekti koriste energiju iz obnovljivih izvora, točnije iz obližnjih hidroelektrana, a čak 70 posto hrane i pića koje se konzumira u turističkim objektima diljem županije dolazi iz lokalnog uzgoja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula smatra da bi i druge hrvatske županije trebale slijediti njihov primjer jer se jedino tako stvara prava vrijednost, prenosi Lider.

– Tako nešto bi apsolutno bilo moguće i u ostatku Hrvatske zato što hrvatski energetski sustav jako velikim dijelom počiva na obnovljivim izvorima, odnosno hidroenergiji. Smatram da i mnogi drugi krajevi Hrvatske imaju te izvore, samo možda marketinški to nisu iskoristili, a mi jesmo – objašnjava Grula ističući ovu prednost Međimurske županije kod novih, osviještenih turista koji traže da su i njihovi domaćini ekološki osviješteni.

Međimurska županija druga je u Hrvatskoj koja je uvela ETIS sustav pokazatelja za mjerenje i praćenje održivog razvoja turizma. Takav sustav pokazuje koliko se električne energije troši u turizmu, koliko se odvaja i reciklira otpad, pa čak i koliko je žena uključeno u turizam te koliko ih je na rukovodećim mjestima, a takvi sustavi bi, ističe Grula, bili potrebni i u ostalim hrvatskim turističkim destinacijama kako bi se njime točno izračunalo koliko nas turizam zbilja ‘košta’. Kada bi se takvi podatci na razini cijele Hrvatske zbrojili i oduzeli, znalo bi se što stvarno turizam nosi u Hrvatskoj – razvoj ili stagnaciju.

Isto tako, Grula smatra da bi hrvatske regije okretanjem obnovljivim izvorima energije i uključivanjem lokalnih proizvođača hrane u turističku ponudu postigli da turisti više potroše u destinaciji.

Također, vjeruje da i ostale hrvatske županije mogu uvrstiti veći postotak namirnica lokalnih proizvođača u svoju turističku ponudu što se ponajviše odnosi na male boutique destinacije poput Međimurja.

– Svuda postoje lokalni proizvođači, pogotovo OPG-i, koji sve više i više finaliziraju svoju proizvodnju, i to je budućnost OPG-a – u proizvodnji manjih količina koje su ekonomski isplative ako se lokalno plasiraju uz uvjet da su maksimalno kvalitetno proizvedene, a po mogućnosti i ekološki certificirane čime se onda postiže velika razlika u cijeni i to je ona dodana vrijednost od koje mali OPG-ovi mogu živjeti – smatra Grula ističući da u takvoj opskrbi ključnu ulogu ima dobra organizacija proizvođača i ugostitelja.

U Međimurju se, naime, u posljednjih nekoliko godina uložilo oko 10 milijuna eura za izgradnju i uređenje desetak interpretacijskih centara (jedan od njih je i Riznica Međimurja). Smješteni po cijelom Međimurju, u njima se kulturna baština interpretira uključivanjem lokalne zajednice, a financirani su 85 posto iz različitih fondova EU.

Za razliku od ‘običnih’ muzeja, ekomuzeji funkcioniraju na način da je lokalna zajednica nositelj i vlasnik baštine te ju ona mora znati zaštititi i interpretirati. Jedino se tako, smatra Grula, kulturna baština može očuvati.

– Taj koncept je za Hrvatsku izuzetno značajan jer je to održiv način turistifikacije kulturne baštine na ruralnom području. Dodatna motivacija je ekonomska korist od toga, jer ako lokalna zajednica ima od baštine i ekonomske koristi, onda je naravno i više zainteresirana da ju očuva. Zbog čega, primjerice, lončari nestaju? Zato što nema ekonomske logike. To može opstati, po mom mišljenju, najjednostavije upravo kroz turizam – kaže Grula.

A osim ekomuzeja, u Međimurju potiču vožnju bicikala uz e-bike sharing projekt i punionice, a za turističke obilaske imaju električne vlakiće i hop-on hop-off autobuse (koji će također uskoro biti električni). Budući da preko 90 posto turista u Međimurje dolazi automobilima, na taj im način žele ponuditi alternativu.

Svjestan da je još puno posla pred njima, Grula ističe da sada interpretacijski centri moraju biti generatori osvješćivanja, edukacije, uključivanja lokalnih zajednica u tu cijelu turističku priču, a upravo to je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizmauključivi održivi turizam.

www.sjever.hr/lider.media
06.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.