Now Reading:
ZA DRUŠTVO BEZ RODNIH STEREOTIPA Grad Zagreb partner na projektu „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije”
Full Article 3 minutes read

ZA DRUŠTVO BEZ RODNIH STEREOTIPA Grad Zagreb partner na projektu „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije”

Grad Zagreb je partner na projektu „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije” čiji cilj je pobuđivanje jednakosti.

S obzirom da djeca već u vrtiću dijele poslove na muške i ženske te da prihvaćeni stereotipi utječu na nastavak njihovog obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanje, projekt „Jednakost IN – stereotipi OUT” želi promijeniti stanje kroz podizanje svijesti stručnjaka u obrazovanju i predškolskih odgojitelja.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je kako je gradskoj vlasti iznimno važno smanjenje rodnih stereotipa, posebno u obrazovanju te promocija afirmativnih sadržaja o rodnoj ravnopravnosti.

-Naši učitelji i učiteljice, odnosno nastavnici i nastavnice su prenositelji znanja djeci i u tom smislu djeci u najranijoj dobi mogu pružiti drugačiju perspektivu na rodne uloge, afirmaciju svih pojedinaca u društvu, rodnu ravnopravnost, uključivost pojedinaca u društvu, kako u Gradu Zagrebu, tako i šire. Posebno mi je drago da će u ovom projektu sudjelovati 19 zagrebačkih škola – kazao je Tomašević.

Nositelj projekta je Institut za istraživanje i edukaciju „Zaposlena mama”, a predsjednica Diana Kobas Dešković pojasnila je kako se projektom želi podići svijest nastavnika, učitelja i predškolskih odgojitelja o vlastitim rodnim stereotipima i nesvjesnoj pristranosti te im na taj način dati alate i znanje za suzbijanje predrasuda i poticanje učenika i učenica na izbor školovanja i zanimanja prema vlastitim afinitetima i talentima, a ne prema „rodnoj ulozi”.

Projekt je inače temeljen na istraživanju koje pokazuje kako će se za zanimanje u STEM području odlučiti 40 posto dječaka i samo 13 posto djevojaka, a stručnjaci žele promijeniti upravo te brojke.

Kako je istaknuo Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u društvu još uvijek dominira koncept da su muškarci predodređeni za glavne uloge, a ovaj projekt intervenira u tradicionalne predodžbe o ulogama žena i muškaraca prisutne u obrazovnom sustavu i kasnije u izboru zanimanja.

-Određene podjele koje nalazimo u obrazovanju su očigledan primjer promicanja rodnih stereotipa. Prisutnost takvih stereotipa u obrazovanju ima svoju refleksiju na područje tržišta rada gdje se uočava horizontalna segregacija koju obilježava pretežita orijentiranost žena na područje usluga te tri puta veća prisutnost muškaraca u području industrije – rekao je Kevešević.

U projektu „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“ sudjelovat će 600 obrazovnih djelatnika iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke i Splita, te 70 nastavnika iz osnovnih škola u Beogradu, a uz Grad Zagreb, projektni partner je i Asocijacija za afirmaciju potencijala žena iz Beograda.

Projekt će se provoditi do 31. siječnja 2023, njegova ukupna vrijednost je 354.217,08 eura, a sufinancira ga Europska komisija s 283.373,66 eura.

www.sjever.hr / zagreb.hr
07.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.