Now Reading:
DAN RUŽIČASTE VRPCE S rakom dojke se može živjeti, ali ako se otkrije na vrijeme – Odazovite se pregledu koji život znači!
Full Article 3 minutes read

DAN RUŽIČASTE VRPCE S rakom dojke se može živjeti, ali ako se otkrije na vrijeme – Odazovite se pregledu koji život znači!

Listopad je mjesec borbe protiv raka, a ove subote, Udruga žena oboljelih od raka dojke, Mammae kluba Varaždin 22. puta obilježava Dan ružičaste vrpce s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i redovitih pregleda kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke.

Važnost preventivnih pregleda od velike je važnost jer ranim otkrivanjem velika je vjerojatnost uspješnog liječenja. Građani su ispred FOI-a, na štandu Udruge mogu preuzeti brošure s uputama za samopregled dojki te uz podjelu zaštitnih maska ostaviti i dobrovoljni prilog.

Marija Hrašćanec predsjednica Udruge Mammae kluba Varaždin naglasila je kako je se s rakom dojke može živjeti, ali je nužno da bude otkriven na vrijeme.

– Potrebno je voditi brigu o svome zdravlju i raditi svaki mjesec samopregled dojke. Osim toga, potrebne su i dijagnostičke pretrage počevši od 40. godine s mamografskim pregledom svake dvije godine, a od 20. godine s ultrazvučnim pregledima jednom godišnje. Apeliram da se žene odazovu mamografskom screeningu kada dobiju poziv od Ministarstva zdravstva. U pozivu je već određeni termin, a sam pregled nije bolan, neka se ne boje i samo dođu. Pregled će se začas obaviti, a on život znači! – kazala je Hrašćanec te pozvala sve kojima je potrebna pomoć ili razgovor da se slobodno obrate Udruzi.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakmanić upozorila je kako je pandemija utjecala na smanjen odaziv žena na mamografske preglede.

– Vjerujemo da se ljudi boje dolaska u bolnicu kako se ne bi zarazili covidom, a druga ograničavajuća okolnost je da su određene linije javnog prijevoza reducirane tako da je ženama koje žive u ruralnim sredinama problem prijevoz. Stoga Zavod za javno zdravstvo razmišlja da u idućoj godini uvede i mobilnu mamografiju i u dogovoru s OB Varaždin otvorimo subotu kao dan kada će moći obaviti preventivni pregled – rekla je Stipešević-Rakmanić te poručila da je radiološka jedinica OB Varaždin sigurno mjesto te naglasila da postoji latentni period između prve pojave ranih stadija raka dojke do trenutka kada se karcinom manifestira određenim simptomima ili čvorom koje žene samopregledom mogu napipati.

Podsjetila je kako je trenutno u tijeku 7. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji polako pokazuje rezultate u redukciji morataliteta te pozvala žene da se odazovu pregledima Nacionalnog programa, a u slučaju da im ne odgovara termin mogu se javiti na besplatan telefon 0800 200 163 i dogovoriti termin koji im odgovara.

Stipešević-Rakmanić dodaje da  je Varaždinska županija prema statistikama u rangu hrvatskog prosjeka, a po odazivu svih ovih prethodnih ciklusa bili smo među prvih 5 županija, ali taj se prosjek zbog loše epidemiološke situacije u zadnje vrijeme ipak nešto smanjio.

Nema razloga da se žene ne odazivaju i baš zbog toga što je pandemija smanjila dostupnost zdravstvenoj zaštiti tim više je bitno da žene brinu o sebi. Naša današnja poruka je “Živjeti zdravo” jer nema prevencije bez primarne prevencije – zdravog životnog stila, brige o sebi, bavljenja fizičkom aktivnošću i brige o svom mentalnom zdravlju i pravilnoj prehrani – zaključila je.

U znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s ovom bolešću u podne su u zrak pušteni ružičasti baloni, a Županijska palača i Gradska vijećnica bit će osvijetljene ružičastom bojom.

abrkic/sjever.hr
02.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.