Now Reading:
Ministar Božinović na 8. državnom natjecanju vatrogasaca u Varaždinu: Mi smo tako organizirani da smo pomoć mogli pružati izvan RH!
Full Article 4 minutes read

Ministar Božinović na 8. državnom natjecanju vatrogasaca u Varaždinu: Mi smo tako organizirani da smo pomoć mogli pružati izvan RH!

Varaždin je u nedjelju bio domaćin osmog državnog natjecanja vatrogasaca Republike Hrvatske kojem je prisustvovao uz brojne visoke vatrogasne dužnosnike Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske prisustvovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vatrogasna natjecanja su važan segment osposobljavanja za operativnu spremnost vatrogasaca što potvrđuje i sudjelovanje čak 207 natjecateljskih odjeljenja koja su ovom prilikom odmjerila snage u brzini i uvježbanosti. Pobjednici su se plasirali na Međunarodno vatrogasno natjecanje koje će se održati 2022. godine u Celju.

Ministar Božinović istaknuo je kako su vatrogasne postaje završile operativno središte za ljetnu protupožarnu sezonu u Splitu, a današnje natjecanje svojevrsna je priprema za iduću sezonu. Također, Vladu Andreja Plekovića ističe kao glavnu podršku za rad vatrogasne zajednice.

Vatrogasna zajednica je u našem mandatu postala Središnji državni ured i koji upravlja svojim sustavom nakon puno desetljeća. Vlada i sva ministarstva su tu da ih podrže. Ministarstvo unutarnjih poslova i posebice budući da je Civilna zaštita sastavni dio Ministarstva unutarnjih poslova, a vatrogasci glavna operativna snaga civilne zaštite – rekao je Božinović i izvijestio kako je završio projekt nabave 94 vatrogasna vozila vrijednih 252 milijuna kuna, a koji je financiran iz EU fondova.

– Upravo ovih dana je u tijeku natječaj vrijedan 65 milijuna kuna gdje će se iz EU fondova nabaviti različita oprema, desetak novih vozila, čamci i brodovi – sve ono što vatrogascima treba i to je posao koji ćemo raditi u kontinuitetu. Ponosni smo da imamo ovakvu Vatrogasnu zajednicu u Hrvatskoj. Mi smo tako organizirani da smo pomoć mogli pružati izvan RH. To ne bi bilo moguće da nemamo tako uhodan sustav – poručio je Božinović.

– Tu smo 365 dana u godini, vatrogasci čuvaju sigurnost, interveniraju, a Vlada i Ministarstvo 365 dana čini sve kako bi podigli standard opreme i stvorili uvjete da budu zadovoljni s činjenicom da je to stvarno za njih – završio je Božinović.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak naglasio je kako je Grad Varaždin kolijevka hrvatskog vatrogastva.

– Uviđamo koliko je vatrogastvo bitno. Između ostalog, da se dogode elementarne nepogode, prvi su na terenu vatrogasci. Nedavno smo imali elementarnu nepogodu gdje je pijavica raskrila desetak krovova i opet su vatrogasci bili prvi za pružanje pomoći. Znam s koliko se truda pristupilo problematici i osposobljavanju sastavnica domovinske sigurnosti. Nikada u povijesti u Varaždinskoj županiji nije toliko opreme ustupljeno čemu smo zahvalni premijeru Andreju Plenkoviću – rekao je župan Stričak.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestio je kako u natjecanju sudjeluje 2 tisuće vatrogasaca i 200 sudaca uz osoblje. Zapovjednik Tucaković uputio je zahvalu domaćinu, ministru Božinoviću i županu Stričaku.

– Mogu zasada reći da smo cjelokupno natjecanje uspješno odradili. Moram pohvaliti Vukalovića na čelu tima koji je pripremao ovo natjecanje, kao i cijeli tim koji je dao svoj doprinos da 8. državno vatrogasno natjecanje prođe u najboljem redu. Korona je učinila puno toga i vidimo danas da su ekipe malo nespretne, nemamo onu rutinu. Vidimo da je pandemija ostavila puno posljedica na naše vježbe, međutim, vjerujem u naše vatrogasce jer su se pokazali da sve što treba mogu odraditi – rekao je Tucaković uz napomenu kako će se uložiti i dodatan napor da se ekipe pripreme i da što bolje prezentiraju Republiku Hrvatsku.

Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina istaknula je kako je današnje natjecanje uvod u iduću olimpijadu koja će se održati u susjednoj Sloveniji.

– I sam župan i ministar naglasili su važnost civilne zaštite i ovakve akcije i natjecanja, sve od djece do odraslih. Nadam se da će Varaždin i dalje nastaviti veliku tradiciju i da će i dalje nastaviti biti jedan od predvodnika hrvatskog vatrogastva – poručila je Grđan.

mčaržavec/www.sjever.hr
26.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.