Now Reading:
51. Varaždinske barokne večeri: Barokna glazba i u remetinečkoj crkvi
Full Article 2 minutes read

51. Varaždinske barokne večeri: Barokna glazba i u remetinečkoj crkvi

U sklopu ovogodišnjih 51. Varaždinskih baroknih večeri, najznačajnije glazbeno-scenske priredbe središnje Hrvatske, u četvrtak je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu koncert održao Ansambl Responsorium, a izveli su program pod nazivom Hrvatska glazbena baština, odnosno prvu suvremenu izvedbu djela F. Uspera „Vesperae Beatae Mariae Virginis”.

Ansambl Responsorium posvetio se istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara sedamnaestog stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine. Djeluje u skladu s načelima povijesno utemeljene izvođačke prakse rane glazbe koristeći replike autentičnih glazbala te poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice.

Članovi ansambla su Roman Melish, cantus, Jacopo Facchini, altus, Riccardo Pisani, tenor, Marco Saccardin, quintus, Darko Solter, bassus, Silvio Richter, violina, Ádám Jakab, alt trombon, Tin Cugelj, tenor trombon i umjetničko. vodstvo, Maximilien Brisson, bas trombon, Augustin Mršić, viola da gamba i Mario Penzar, organo di legno.

Održavanje ovog iznimnog glazbenog događaja omogućio je Grad Novi Marof, a gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu spomenik kulturne baštine Republike Hrvatske.

-Održavanje jednog od ovogodišnjih koncerata Varaždinskih barokni večeri u našoj crkvi u Remetincu za nas je izniman događaj, velika čast i zadovoljstvo i drago mi je što je brojna publika i ovoga puta mogla uživati u zvucima barokne glazbe u prekrasnoj, obnovljenoj crkvi. Zadovoljni smo što ni ovakva velika kulturna događanja ne zaobilaze naš kraj – rekao je Jenkač.

Koncert je održan uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

www.sjever.hr
24.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.