Now Reading:
Kolar: Ako smo ovoliko rasli u ljetnim mjesecima, svatko normalan si mora postaviti pitanje kako će to biti u zimskim!
Full Article 4 minutes read

Kolar: Ako smo ovoliko rasli u ljetnim mjesecima, svatko normalan si mora postaviti pitanje kako će to biti u zimskim!

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 27 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100 tisuća stanovnika i dalje raste. Prosjek na današnji dan iznosi 139, prije tjedan dana bio je 121, a prije dva tjedna 103. Dosad je u rujnu ukupno 475 novozaraženih, a prošle je godine u prva 24 dana rujna bilo njih 127.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 277, a u samoizolaciji su 524 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 17 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih su četiri na respiratoru.

– Protekli smo tjedan bili na 16% pozitivnih u ukupnom broju testiranih u Općoj bolnici Zabok, a tjedan prije toga bili smo na 18% i to je prvi pad postotka pozitivnih u zadnjih sedam tjedana. Dnevni prosjek broja hospitaliziranih u zadnjih 7 dana je 13, odnosno dvostruko više u odnosu na prošli tjedan kad je prosjek bio šest pacijenata, a prošli su tjedan preminule četiri covid pozitivne osobe – izvijestio je načelnik Stožera Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako očekuju veći broj pacijenata, ali da je dobro da je broj bolesnika na respiratoru ostao isti te se referirao na cijepljenje zdravstvenih djelatnika.

– U bolnici je cijepljeno s dvije doze 465 djelatnika. Imamo 268 koji su preboljeli covid. Od njih je 130 cijepljeno. Dakle, imamo oko 600 djelatnika koji su ili preboljeli ili su cijepljeni. A nas je 650 zaposlenih – kazao je Vančina te najavio da se vrijeme uzimanja PCR testova prolongira za 1 sat, odnosno s 9 na 10 sati, obzirom na povećan dotok pacijenta.

O postotku procijepljenosti stanovništva u Krapinsko-zagorskoj županiji govorio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan. Na području županije, utrošeno je ukupno 98.756 doza cjepiva, od toga 52.084 prvih doza i 46.672 druge doze.

-Na području Krapinsko-zagorske županije prvom dozom je cijepljeno 41,9% ukupnog stanovništva, drugom dozom 37%, a cijepljenje je završeno za 39,1% ukupnog stanovništva – pojasnio je Jadan.

Promatrajući odraslo stanovništvo, prvom dozom je cijepljeno 49,9%, drugom dozom 44,7%, a cijepljenje je završeno za 46,6% odraslih.

-Hrvatski prosjek je 49,9% procijepljenosti odraslog stanovništva tako da smo 3-4% ispod prosjeka. To je neka brojka gdje su sve hrvatske županije stale jer više nema masovnog cijepljenja kao prije – rekao je Jadan te iskoristio priliku kako bi pozvao sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se odazovu cijepljenju.

Župan Željko Kolar kazao je kako je sam rezultat u kojem Krapinsko-zagorska županija ima 277 zaraženih i 524 osobe u samoizolaciji govori dovoljno sam po sebi i utječe na sve dobne skupine.

-U ovom trenutku imamo 42 pozitivna učenika i to u 8 osnovnih škola i 7 srednjih škola – rekao je Kolar pojasnivši kako je riječ o 21 učeniku osnovnih te 21 učeniku srednjih škola.

Dodao je kako je trenutno 268 učenika u samoizolaciji, odnosno 138 učenika osnovnih i 130 učenika srednjih škola. Uz to, zaraženo je i troje djelatnika osnovnih i srednjih škola, a osmero ih je u samoizolaciji.

Ako smo ovoliko rasli u ljetnim mjesecima, svatko normalan si mora postaviti pitanje kako će to biti u zimskim. Nepobitna je činjenica da oni koji su cijepljeni puno manje obolijevaju i rjeđe dolaze na respirator – dodaje Kolar.

U samoizolaciji su i četiri razredna odjela osnovnih te četiri razredna odjela srednjih škola. Četiri razreda osnovnih škola i dva razreda srednjih škola su na online nastavi – istaknuo je Kolar te naglasio kako je to rezultat povećanog broja zaraženih osoba.

Zaključio je kako se nada da te brojke neće rasti te da škole neće morati prelaziti na neki drugi model nastave.

abrkic/sjever.hr
24.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.