Now Reading:
Uskoro razvojni sporazum Sjevera s Vladom RH – za pet županija 15 milijardi kuna
Full Article 3 minutes read

Uskoro razvojni sporazum Sjevera s Vladom RH – za pet županija 15 milijardi kuna

Pet županija na sjeveru Hrvatske uskoro će na raspolaganju imati 15 milijardi kuna za velike razvojne projekte. Naime, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u ponedjeljak je u Koprivnici potvrdila skoro potpisivanje razvojnog sporazuma.

– Za potpis razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske, kako je najavljivano već neko duže vrijeme, privodimo finalizaciji razgovore i pregovore oko konkretnih strateških projekata koji trebaju biti realizirani u narednom razdoblju upravo na području pet županija sjeverne Hrvatske – kazala je Tramišak.

– Županije Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Varaždinska potpisat će zajednički razvojni sporazum s Vladom RH u okviru 15 milijardi kuna, gdje su identificirani i prepoznati najveći i najvažniji strateški projekti. Upravo oni projekti koji bi trebali biti okosnica razvoja budućeg gospodarskog, demografskog i društvenog, znanstvenog, obrazovnog i u svakom pogledu razvoja cijele regija sjevera Hrvatske – dodala je ministrica.

Tramišak je rekla da su u komunikaciji najviše prepoznati prometni pravci, posebno brze ceste koje nedostaju u ovom dijelu Republike Hrvatske.

– To su ceste koje povezuju županije međusobno, ali i sa gradom Zagrebom i sa svim ostalim dijelovima Hrvatske i sa susjednim državama. Upravo u samom razvojnom sporazumu pet prometnih pravaca, brzih cesta koje se trebaju realizirati su prepoznate. Vrijednost njihova je gotovo 9 milijardi kuna zajedno sa željeznicom. Ali ostavljena je mogućnost prostora i za druge vrste projekata, ono što je županijama najvažnije – naglasila je ministrica regionalnog razvoja dodavši da se razgovaralo i o zdravstvu, znanosti i obrazovanju.

Razvojni sporazum bit će uskoro potpisan. On je preduvjet da povlačimo i realiziramo sredstva iz razdoblja 2021.-2027. Republici Hrvatskoj je na raspolaganju više od 24 milijarde eura, kako iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost u razdoblju do 2026. godine tako i redovan višegodišnji financijski okvir kojeg ćemo koristiti i do 2029. – riječi su ministrice Tramišak.

Nastavila je da se rade i planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija.

Plan za regiju Sjever Hrvatske također je u završnoj fazi izrade, prepoznaje najpropulzivnije grane gospodarstva koje se ovdje mogu razvijati. Slijedom toga ciljano će se raspisivati pozivi za gospodarstvenike. I malo i srednje poduzetništvo, ali i za velike poduzetnike koji nose najveći broj radnih mjesta u imaju najveće izazove u transformaciji odnosno u pridržavanju zelenih politika i zelenih standarda Europske unije – najavila je Tramišak u Koprivnici.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
20.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.