Now Reading:
75 GODINA NJEGOVANJA TRADICIJE CTK Varaždin sprema veliku folklornu poslasticu
Full Article 4 minutes read

75 GODINA NJEGOVANJA TRADICIJE CTK Varaždin sprema veliku folklornu poslasticu

Centar tradicijske kulture Varaždin ove godine obilježava 75 godina svog postojanja. Na prvo mjesto oduvijek je stavljao važnost bavljenja kulturno-umjetničkim amaterizmom, a mladi koji se tamo okupljaju svoje slobodno vrijeme posvećuju njegovanju tradicije.

Povodom obilježavanja ove velike godišnjice njihovog uspješnog djelovanja, razgovarali smo s predsjednicom Helenom Lalić koja nam je opisala početke osnivanja KUD-a, otkrila koje sve aktivnosti provode danas, ali i što je ključno za ovako uspješno i dugo djelovanje.

Kako kaže predsjednica, mladi koji su uključeni u rad kulturno-umjetničkog društva svoje slobodno vrijeme upotpunjuju na najplemenitiji mogući način, a na prvom mjestu im je druženje.

-Oni svoje slobodno vrijeme posvećuju njegovanju tradicije našeg naroda. A u tradiciji Hrvata jest upravo druženje – okupljanja tijekom zimskih večeri kada se čehalo perje i pjevalo do dugo u noć, okupljanja tijekom ljeta na rivama gdje se uz zvuke morskih valova zaplesalo i zapjevalo – opisuje nam Lalić te napominje kako se u CTK, osim naše kulture, poštuju i tradicije drugih naroda čime djeca i mladi uče o dvjema važnim stvarima, toleranciji i multikulturalnosti.

Centar tradicijske kulture je kao neprofitna udruga osnovan davne 1946. godine, kada je Varteks, tadašnji Tivar, osnovao Radničko kulturno-umjetničko društvo „Vilko Jurec”. Kasnije mijenja svoje ime u Kulturno-umjetničko društvo „Varteks”, a naposljetku postaje Centar tradicijske kulture Varaždin.

Ovo kulturno-umjetničko društvo danas broji preko stotinjak članova, a upravo su početkom nove školske godine krenuli i upisi novih članova u sve sekcije društva.

Kroz brojne projekte, interdisciplinarne aktivnosti i radionice, CTK Varaždin obuhvaća sve dobne skupine, a posebno dobro surađuju s varaždinskim osnovnim školama. Kroz dugi niz godina, proveli su projekte kao što su „Vratimo tamburu u osnovnu školu” u suradnji s 2. osnovnom školom, školom „Folklor za sve na šestoj – sad se vidi, sad se zna” u suradnji sa 6. osnovnom školom kao i projekt „Mali čuvari tradicijske kulture”.

Osim djece, u CTK Varaždin brinu i o aktivnom sudjelovanju odraslih osoba i umirovljenika pa trenutno provode projekte „Nemirni umirovljenici“ čiji je nositelj Udruga umirovljenika Novi Marof te „KultOFF – KultON: Tradicijska kultura u online okruženju“ u suradnji s umjetničkom organizacijom Kerekesh teatar te udrugom SVIMA iz Zagreba, a oba su sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda. 

Njihov umjetnički rad podijeljen je na folklorni i glazbeni ansambl koji djeluju kroz predškolsku, školsku i reprezentativnu folklornu sekciju te reprezentativni tamburaški orkestar.

-Početkom školske godine, ujedno i nove sezone, započinjemo s upisima u sve sekcije društva. Ova godina je jubilarna jer slavimo 75 godina postojanja pa sukladno tome spremamo veliku folklornu poslasticu. Također, bliži nam se i 2022. godina za koju pripremamo već tradicionalni festival „FolkloFonija” – najavljuje predsjednica.

Unatoč aktualnim epidemiološkim mjerama, govori nam Lalić, nastoje ostati optimistični i planiraju barem jednu inozemnu turneju iduće godine, a u Hrvatskoj svake godine održavaju brojne nastupe.

Epidemiološka situacija je, kao i na većinu kulturno-umjetničkih društava, utjecala i na rad CTK Varaždin zbog nemogućnosti održavanja proba. Ipak, sa svojim radom nisu stali u niti jednom trenutku već su s projektnim partnerima u veljači krenuli u provedbu raznih tematskih online radionica kroz KultOFF – KultON projekt koji traje sve do prosinca ove godine.

75 godina svog rada planiraju proslaviti koncertom „Dobro mi došel prijatel” koji će se održati u subotu, 16. listopada u suradnji s KUD-om Hrvatskih željeznica koji će proslaviti velikih 90 godina svog djelovanja.

-U još jednoj jubilarnoj godišnjici, popratit će nas generacije veterana obaju društava, koje će “oživjeti“ koreografije koje se inače ne nalaze na našem uobičajenom repertoaru, kako bi na najbolji način svojoj publici dočarali cjelokupni opus djelovanja kroz 75 godina CTK Varaždin, odnosno 90 godina KUD-a Hrvatskih željeznica – opisala je Lalić.

Na koncert su dobrodošli svi prijatelji, ljubitelji kulture i svi koji uz dobru zabavu žele saznati više o tradiciji i baštini varaždinskog kraja, a uz to, 17. listopada će organizirati i izložbu narodnih nošnji koja će za posjetitelje biti otvorena cijeli dan.

tklopotan / www.sjever.hr
19.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.