Now Reading:
U Lepoglavi počinje 25. Međunarodni festival čipke -Bogati program ovogodišnjeg čipkarskog festivala
Full Article 4 minutes read

U Lepoglavi počinje 25. Međunarodni festival čipke -Bogati program ovogodišnjeg čipkarskog festivala

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke u petak, 10. rujna, započeo je ovogodišnji, jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. U tri festivalska dana posjetitelji ovoga festivala imat će prigodu u pavlinskom samostanu i TKIC-u vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske čipke, ali i čipke iz deset europskih zemalja.

Organizatori ovoga međunarodnoga festivala za posjetitelje su pripremili raznolik, zanimljiv i atraktivni program.

Lepoglava će ovoga vikenda ponovo biti čipkarsko središte Europe. Posjetitelji našeg festivala moći će na retrospektivnoj izložbi vidjeti najljepše primjerke lepoglavske čipke, na festivalu će se predstaviti i najpoznatija čipkarska središta Hrvatske, od Paga i Hvara, Primoštena do Svete Marije i Sikirevaca. Unatoč ograničenjima zbog epidemije koronavirusa na jubilarnom festivalu predstavit ćemo i čipke iz deset europskih zemalja – Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera. Iako su posjetitelji festivala gotovo svake godine mogli vidjeti i ljepotu čipke iz Mađarske, ove će godine moći vidjeti čipke iz svih najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske te upoznati iznimnu folklornu tradiciju Mađarske, koja će uključiti i prezentaciju gastronomske ponude Mađarske. Ove ćemo godine, u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, organizirati i posebnu izložbu posvećenu učiteljici čipke Danici Brössler. Pozivam stoga sve ljubitelje čipke, folklora i tradicijske baštine da ovoga vikenda posjete Lepoglavu i naš festival – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Svečano otvaranje 25. Međunarodnog festivala čipke bit će održano večeras, u 19 sati, u pavlinskom samostanu u Lepoglavi, kada će biti podignuta i festivalska zastava, a svečano otvorenje pratit će i raskošni vatromet.

Posebno atraktivan program bit će organiziran i u subotu, kada će biti predstavljena zemlja – partner ovogodišnjeg festivala. U atriju pavlinskog samostana bit će upriličen zanimljiv kulturno – umjetnički program gostiju iz Mađarske, koji će biti upotpunjen i koncertom ozbiljne glazbe iz vremena Ivaniša Korvina u lepoglavskoj crkvi. U subotu će u Lepoglavi biti otvoren i tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Atraktivni festivalski program bit će nastavljen i u nedjelju, kada će primjerice, biti organizirano i natjecanje u pripremi štrukli od sira i tikve – Kumičin tikvenjak, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglave i kazališna predstava Ringišpil Kerekesh teatra.

Za ljubitelje čipke pripremili smo doista zanimljive i atraktivne izložbe, koje će reprezentirati svo bogatstvo i raskoš čipke u Europi. Ovogodišnji, jubilarni festival čipke u Lepoglavi bit će i svojevrsna retrospektiva ovih 25 festivalskih godina, pa ćemo na posebnoj izložbi prikazati razvoj našeg festivala, koji je prerastao u jedan od najcjenjenijih festivala takve vrste u Europi. Naši posjetitelji će tako doista moći uživati u najljepšim primjercima čipke, doživjeti posebni ugođaj našega festivala, kojemu će posebnu notu ove godine dati naši prijatelji iz Mađarske. Dođite ovog vikenda u Lepoglavu i uživajte u skladu i ljepoti čipke iz deset europskih zemalja – poručila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

Organizatori napominju kako posjetitelji festivala neće morati predočiti COVID potvrde, no, za razgled izložbi će morati nositi zaštitne maske.

www.sjever.hr 10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.