Now Reading:
Spremaju li se roditelji djece VI. OŠ u Varaždinu na “pobunu” zbog organizacije nastave u dvije smjene?
Full Article 2 minutes read

Spremaju li se roditelji djece VI. OŠ u Varaždinu na “pobunu” zbog organizacije nastave u dvije smjene?

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u petak je održao sastanak s ravnateljima osnovnih škola s područja Grada Varaždina vezano uz organizaciju rada u novoj školskoj godini.

Ravnatelji su iznijeli problematiku oko dvosmjenske nastave i poteškoća oko usklađenja potreba djece i propisanim Uputama HZJZ-a.

A jedna od osnovnih škola koja nastavu planira organizirati u dvije smjene je i škola s najviše učenika – VI. OŠ.uz još dvije škole u Varaždinu.

No, prema neslužbenim informacijama roditelji se ne mire s takvom odlukom ravnatelja i već je nekoliko razreda, odnosno roditelja čija djeca polaze te razrede, izrazilo svoje neslaganje s održavanjem nastave u dvije smjene.

Naime, tamo su roditelji nekoliko viših razreda pokrenuli inicijativu da se nastava ipak odvija samo u jednoj smjeni ističući kako ne žele da njihova djeca budu diskriminirana u odnosu na djecu koja će nastavu i dalje pohađati u jednoj smjeni.

Kao svoje argumente za nastavu u jednoj smjeni navode:

-Smatramo da su učenici VI. osnovne škole neosnovano stavljeni u lošiji položaj, zajedno s učenicima II. i IV. osnovne škole, jer ne postoje objektivno, stručno, ni sadržajno opravdani razlozi za takvo postupanje. Djeci su za pravilan razvoj jednako važne i izvannastavne aktivnosti, za koje su već dovoljno bili uskraćeni u proteklom razdoblju, te ih organizacija dvosmjenske nastave i dalje sprječava u potpunom uživanju i napredovanju u izvannastavnim aktivnostima, koje neće biti u mogućnosti pohađati onaj tjedan kada su u popodnevnoj smjeni. Ne trebam posebno navoditi da ne postoje financijske olakšice ako dijete ne sudjeluje na svim satima i programima. Argumentaciju možemo nadopuniti da većina roditelja radi u jutarnjoj smjeni i da je uvjetovano pandemijom i kontinuiranim promjenama organizacije nastave potrebna daleko veća podrška roditelja kako bi se djeca fokusirala na program i gradivo te uspješno odrađivala svoje nastavne obveze. Sigurno svjedočite s nama roditeljima i nastavnicima da je koncentracija, interes i motivacija kod velikog djela učenika uslijed pandemije popustila i da je potrebna podrška svih dionika da ove generacije, koje su upravo u višim razredima osnovnih škola u vrlo osjetljivoj dobi, postavimo na zdrave i dobre temelje – stoji između ostalog u inicijativi roditelja jednog razreda VI. OŠ.

U konačnici traže da se promjeni ova odluka i da se o svemu raspravi na Vijeću roditelja kao mjerodavnog tijela.

www.sjever.hr
03.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.