Now Reading:
ČUDESNA ČIPKA: Bliži se 25. Međunarodni festival čipke, Škvarić: Lepoglava će u dane festivala ponovno biti čipkarsko središte Europe
Full Article 4 minutes read

ČUDESNA ČIPKA: Bliži se 25. Međunarodni festival čipke, Škvarić: Lepoglava će u dane festivala ponovno biti čipkarsko središte Europe

Čudesna čipka – ljepota i čarolija, za koju se vjeruje da su pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini posebnost je Lepoglave i njezine okolice. Čipkarsko umijeće postupno je prihvaćeno među seoskim stanovništvom i ostaje tradicija koja nikada nije potpuno prekinuta. Kako bi zadržali višestoljetnu tradiciju i osebujan oblik čipkarstva, Grad Lepoglava ove godine organizira 25. Međunarodni festival čipke koji će se održati od 10. do 12. rujna.

Program Festivala predstavili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak. Svakako treba naglasiti kako će uz najljepše primjerke lepoglavske čipke, biti predstavljene i čipke iz drugih hrvatskih čipkarskih središta, ali i čipke iz deset europskih zemalja, dosadašnjih partnera festivala u Lepoglavi.

– Drago mi je da smo ove, jubilarne godine za naš festival, unatoč koroni i ograničenjima koje ona donosi, uspjeli okupiti stvarno velik broj izlagača i to ne samo iz naše zemlje nego i iz inozemstva. Ovogodišnji, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, tako će biti svojevrsna retrospektiva, presjek 25 festivalskih godina, na kojem ćemo posjetiteljima pokazati neke od najljepših primjeraka čipke koje su bile izložene na festivalu u Lepoglavi. Lepoglava će u dane festivala ponovno biti čipkarsko središte Europe – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

– Zadovoljan sam da smo 25. godina zaredom uspjeli održati kontinuitet održavanja međunarodnog festivala čipke. U ovih 25 godina htjeli smo zaista pokazati što grad Lepoglava može ponuditi, a vezano je prije svega za našu lepoglavsku čipku. Biti na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine nije jednostavno i Lepoglava je to uspjela upravo zahvaljujući čipki i to je ono što s radošću i ponosom kao gradonačelnik uvijek rado ističem. Tu baštinu želimo zadržati, čuvati i prenijeti u nasljeđe našoj djeci – kazao je gradonačelnik Škvarić.

Posebno me raduje da ćemo ove godine u pavlinskom samostanu uspjeti pokazati čipke iz većine zemalja koje su bile partner našega festivala. Unatoč epidemiji na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku vidjeti najljepše čipke svijeta iz deset europskih zemalja, tako da ćemo ponovno moći predstaviti tu iznimnu čipkarsku tradiciju Lepoglave, Hrvatske, ali i Europe – naglasila je direktorica Dubovečak i dodala kako će u pavlinskom samostanu biti postavljena i izložba varaždinskog Gradskog muzeja, koja će biti posvećena Danici Brossler.

Na izložbama u pavlinskom samostanu bit će predstavljene čipke iz Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske – ovogodišnje zemlje – partnera.

– Mađarska je zemlja čiju smo bogatu čipkarsku tradiciju imali prigodu vidjeti na gotovo svim dosadašnjim festivalima. No, ove ćemo godine mađarsku čipku predstaviti cjelovitije, jer će na festivalu biti izložene čipke iz osam najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske, koja je čipkarski iznimno zanimljiva zemlja. No, Mađarska će uz svoju čipku na festivalu predstaviti i dio svog bogatog folklora, a vjerujem da će našim posjetiteljima biti posebno atraktivna i prezentacija mađarske gastronomije – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

U lepoglavskom domu kulture, uz čipke s Hvara, Paga, Primoštena, Sikirevaca, Križevaca, Ozlja, Svete Marije i Krašića, biti će izloženi i radovi dječjih čipkarskih udruga iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, te čipke koje su izradile lepoglavske čipkarice. Na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi biti će organiziran i okrugli stol, a na terasi restorana Ivančica i ove će godine biti upriličen sajam tradicijskog rukotvorstva.

– Prvi puta dobivamo abecedu lepoglavske čipke koja će pokazati težinu i obujam tehnike koju treba znati. Čipka je prisutna svugdje, nama je ona otvorila mnogo mogućnosti. Bili smo na puno sajmova zahvaljujući čipki što je način odlične promocije izvan naših granica, a na taj način vežemo sve ostalo. Na okruglom stolu otvoriti ćemo nova vrata na putu k poboljšanju – rekla je Dubovečki i dodala kako treba gledati u budućnost, ali zadržati tradiciju!

Jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi biti će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Ulaz na Međunarodni festival u potpunosti je besplatan, stoga rezervirajte datume i budi dio čudesne čipke!

mčaržavec/www.sjever.hr
01.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.