Now Reading:
OSTAJEMO BEZ KRUMPIRA!? U riznici krumpira proizvodnja je pala za nevjerojatnih 70 posto, problematičan je i njegov uvoz!!!
Full Article 3 minutes read

OSTAJEMO BEZ KRUMPIRA!? U riznici krumpira proizvodnja je pala za nevjerojatnih 70 posto, problematičan je i njegov uvoz!!!

krumpir

Sudeći po nenormalnom rastu cijena, kojeg su uzrokovale nestašice osnovnih namirnica zbog klimatskih promjena, po povlačenju mnogih proizvoda, čini se – crno nam se piše, a naš će životni standard doživjeti potpuni krah. Jedna od najčešćih namirnica ove će nam jeseni i zime zadati mnogo problema.

Naime, zbog velike suše ove godine u Međimurju, najvećoj riznici krumpira u Hrvatskoj, proizvodnja je pala za nevjerojatnih 70 posto u odnosu na prošlu godinu! S druge strane, u ostalim dijelovima Europe kiša je potpuno uništila ovu vrijednu namirnicu, pa možemo zaključiti kako je tekuća godina sve osim dobra za krumpir i to na gotovo cijelom kontinentu, prenosi portal Poslovni.hr.

– Smanjenje proizvodnje od čak 70 posto dogodilo se u cijeloj Hrvatskoj, u Lici su ti gubitci još veći. Prošle godine prinos krumpira po hektaru bio je 45, a ove godine u Međimurju i Zagorju, kao najvećim proizvođačima, prosjek je 15 tona po hektaru, znači trećina u odnosu prema lanjskim prinosima – rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira sa sjedištem u Belici za Glas Slavonije.

Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

– U sjevernom dijelu Europe bile su velike kiše koje su pogodile najveće proizvođače krumpira poput Njemačke, Francuske, Danske, Nizozemske, dio Poljske, dok su prema jugu Europe harale velike suše, pogodivši proizvodnju krumpira Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, južni dio Poljske. Sada na tu sušu dolaze velike kiše i one čine velike probleme u ovoj proizvodnji. Nizozemci kažu da će imati velikih problema s krumpirom zbog oborina – naglasio je Mesarić.

Moja je procjena da će Hrvatska možda imati krumpira do siječnja. Trgovci koji su radili ugovore s proizvođačima, otkupljivačima, osigurali su si količine krumpira, no jedan veliki dio neće imati te robe – dodao je Mesarić.

Kod međimurskih proizvođača, a s kojima se slavonski ne mogu nositi u brojkama, cijena krumpira u rinfuzi iznosi 2,20 kuna na veliko, a pakirana roba od 10 kilograma, od 2,50 do 2,60 kuna.

Mesarić upozorava kako ovu godinu prati još jedna karakteristika – onima koji će sada praviti zalihu za kasnije krumpir će proklijati jer nema primjene određenog zaštitnog sredstva.

www.sjever.hr/poslovni.hr
31.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.