Now Reading:
ŠKOLA U BEDEKOVČINI JE FORA Treća projektna mobilnost: učiteljica Marica Celjak u Pragu
Full Article 3 minutes read

ŠKOLA U BEDEKOVČINI JE FORA Treća projektna mobilnost: učiteljica Marica Celjak u Pragu

U sklopu Erasmus+ projekta Osnovne škole Bedekovčina “Škola je fora – zaIGRAJMO se i učimo!” učiteljica Marica Celjak sudjelovala je na tečaju “Inovativni pristupi u poučavanju” koji se održavao od 16. do 20. kolovoza u češkom Pragu.

Tečaj “Inovativni pristupi u poučavanju” praktičan je vodič koji pomaže poboljšati kvalitetu i učinkovitost obrazovnog procesa u svakoj učionici, a tijekom pet dana sudjelovala je na jedanaest modula koji se tiču vještina 21. stoljeća, kritičkog i kreativnog mišljenja, učenja na temelju upita, korištenja online aplikacija, mješovitog učenja te IKT-a.

Tečaj je bio kombinacija teorije i praktičnih aktivnosti, a predavačica Denisa Muchova ga je bazirala na elementima igrifikacije. Na taj način sudionici su dobili uvid u mogućnosti korištenja igre u nastavnom procesu i osvijestili koje sve dobre strane za učenike i njihov školski uspjeh ima učenje bazirano na igri.

Sudionici su kroz rasprave i radionice bili aktivno uključeni u aktivnosti kako bi povećali svoje kompetencije. U grupnom radu koji je bio dio svakoga modula polaznici su na temelju teorije osmišljavali vlastite zadatke za učenike, razne igre i planove lekcija i na taj način stjecali nove vještine i znanja, a ponovno se pokazalo da se najbolje uči “radeći” kroz različite suradničke i reflektirajuće aktivnosti.

Zahvaljujući tečaju učiteljica je poboljšala vještine korištenja različitih inovativnih metoda i tehnika poučavanja te otvorenih i digitalnih resursa u smislu unapređivanja nastave korištenjem IKT-a. Također, proširila je znanja o metodama i postupcima koji pomažu razvoju kreativnosti, kritičkog mišljenja, metakognicije i drugih ključnih kompetencija kroz inovativne nastavne metode i usavršila znanja o motiviranju, usmjeravanju i učinkovitom ocjenjivanju.

Uz to, učiteljica Celjak je upoznala kolege različitih nacionalnosti unutar Europske unije, a u radu na zajedničkim aktivnostima pokazalo se da učitelji uz međusobno poštivanje, međukulturnu svijest i​​zajedničke odgojne i obrazovne vrijednosti vrlo brzo postaju uspješni suradnici i prijatelji. Naravno, u sklopu ove razmjene poboljšala je svoje komunikacijske vještine, kompetencije stranih jezika i proširila svoj stručni rječnik.

Celjak je istaknula važnost dogovorene buduće međunarodne suradnje putem nekih novih e-Twinning ili Erasmus projekata koji uključuju aktivan rad učenika škole.

Uz redovna predavanja, polaznici su imali priliku upoznati i povijest i kulturu grada Praga. Tečaj je tek jedan od dijelova projekta, početkom školske godine započinje razdoblje primjene naučenog u školi i dijeljenje naučenog s kolegicama i kolegama kako u školi tako i šire.

www.sjever.hr / bedekovcina.hr
27.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.