Now Reading:
U Svetom Križu Začretju otvoren logopedski kabinet Kiki – Zamjenica Petek: Hvalevrijedna i važna inicijativa jer velika je potreba za glasovno-govornom rehabilitacijom
Full Article 4 minutes read

U Svetom Križu Začretju otvoren logopedski kabinet Kiki – Zamjenica Petek: Hvalevrijedna i važna inicijativa jer velika je potreba za glasovno-govornom rehabilitacijom

Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno otežati socijalne kontakte, pa i smanjiti radnu sposobnost, stoga je iznimno važno na vrijeme prepoznati ovaj problem i što prije započeti s glasovno-govornom rehabilitacijom.

Potreba je mnogo, a logopedskih kabineta premalo, stoga raduje svaka nova inicijativa za otvaranjem takvih prostora. Jedan od njih u četvrtak je otvoren u Vrankovcu, u Svetom Križu Začretju, a riječ je o logopedskom kabinetu Kiki, vlasnice Gordane Vdović Babić.

-Ideja o ovom poslovnog pothvatu je došla zbog našeg četvrtog djeteta Kristijana koji je imao poteškoće u jezičnom govornom razvoju i bili smo primorani potražiti privatnog logopeda, s obzirom da su sve naše državne ustanove prebukirane, a liste čekanja su dugačke, nažalost preko godinu dana. Samim time, dok smo išli na vježbe, rodila se ideja o osnivanju vlastitog logopedskog kabineta – kazala je Vdović Babić dodavši da je činjenica da na području Krapinsko-zagorske županije takvih kabineta nedostaje.
-Zaključili smo da bi bilo korisno za djecu da se tako nešto otvori i na svu sreću, naišla sam na plodno tlo i zajedničkim snagama sa suprugom, koji je ujedno dao i ime našem kabinetu po našem sinu Kristijanu, kao i s roditeljima, došli smo do službenog otvorenja – rekla je vlasnica kabineta.

Prvi radni dan Logopedskog kabineta Kiki bit će u ponedjeljak, brojni su se roditelji već prijavili, i dogovoreni su inicijalni razgovori za cijeli sljedeći tjedan, no Vdović Babić poručuje da su spremni primiti još djece i da zasad nisu ograničili kapacitet.

Da je otvaranje novog logopedskog kabineta u Krapinsko-zagorskoj županiji iznimno vrijedna i važna inicijativa naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.
-Jako mi je drago što se mladi ljudi s poduzetničkim duhom odlučuju i na ovakve usluge koje su vezane za socijalne, medicinske i rehabilitacijske usluge. Mislim da će zaista imati posla jer su potrebe jako velike. Naime, na području naše županije, osim u našim formalnim institucijama gdje djeluju logopedski kabineti, djeluju i logopedski kabineti koje financiraju općine i gradovi. To mi je jako drago da su načelnice i načelnici, gradonačelnice i gradonačelnici shvatili potrebu koja je izuzetno velika za glasovno-govornom rehabilitacijom – poručila je Petek.

Istaknula je kako djeca imaju sve veće poteškoće u glasovno govornoj komunikaciji, a problem je i nedostatak stručnog kadra koji se bavi rehabilitacijom i tretmanom takvih teškoća.
-Županija je već nekoliko godina unazad stipendira upravo studentice i studente logopedije, međutim bez obzira na to potrebe su velike i logopeda je, kad se ukaže potreba, odnosno inicijativa za otvaranjem nekih radnih mjesta, teško pronaći. Zbog toga je upravo ovakva inicijativa privatnog investitora, u ovom slučaju mlade poduzetnice, izuzetno važna i hvalevrijedna – kazala je Petek.

U novom će kabinetu raditi i logopedica Roberta Šrajbek koja je diplomirala u srpnju ove godine, a vlasnici je pružila pomoć u odabiru didaktičkih pomagala.
-Prostor sam prvi puta vidjela prije nešto manje od godinu dana i već je tada bilo dobro opremljeno. Tehnologija ima utjecaj na to da djeca kasne u jezično-govornom razvoju, ali danas više znamo i o poremećajima i o njihovim uzrocima i o pozadinskim problemima pa ih bolje prepoznajemo – rekla je Šrajbek.

Kao i zamjenica župana te logopedica, ugodno iznenađen uređenošću i opremljenošću logopedskog kabineta je i općinski načelnik Marko Kos.

-Prvi put sam 2016. godine upoznat s radom logopeda, kad su zabrinute majke ukazale da na području naše općine postoji potreba za logopedom. Mi smo pokrenuli inicijativu i prvi kabinet je nedugo nakon toga i osnovan u Svetom Križu Začretju. Nakon toga smo napravili analizu potreba na uzroku naše školske djece. Ispostavilo se da je uzorak koji je bio zabrinjavajući bio poprilično velik i da potreba za ovakvim kabinetima uistinu postoji – rekao je Kos i dodao da su ovakve privatne inicijative izvrsna ideja.

-Mi kao roditelji moramo se zabrinuti i postaviti pitanje radimo li mi doma dovoljno s djecom i komuniciramo li dovoljno, ali sinergija profesionalca i nas roditelja sigurno može uroditi dobrim plodom, da naša djeca u budućnosti imaju dobre predispozicije za govornike i za normalnu komunikaciju – poručio je načelnik Kos.

m. čaržavec i a. kučić/sjever.hr
12.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.