Now Reading:
MEĐUNARODNI DAN MLADIH 22-godišnji Tin Jurak najmlađi je županijski vijećnik: Predstavljati mlade velika je čast, ali još veća odgovornost!
Full Article 5 minutes read

MEĐUNARODNI DAN MLADIH 22-godišnji Tin Jurak najmlađi je županijski vijećnik: Predstavljati mlade velika je čast, ali još veća odgovornost!

22-godišnji Tin Jurak je najmlađi varaždinski županijski vijećnik i predsjednik Županijske organizacije mladeži HDZ-a Varaždinske županije te dokaz kako je glas mladih izuzetno važan u društvenom i političkom životu lokalne zajednice. Povodom Međunarodnog dana mladih, dana koji slavi upravo njihovu ulogu, značaj i važnost u društvu i zajednici, odlučili smo razgovarati s Tinom koji nam je otkrio zašto se uključio u politiku i koliko je dugo aktivan, kako usklađuje fakultetske obaveze s onima u stranci, ali i kojim se savjetima starijih kolega vodi.

Tin je u politici aktivan četiri godine kada se, na poziv tadašnjeg predsjednika Gradske organizacije Mladeži HDZ-a Grada Varaždina, uključio u njihov rad. Upravo zahvaljujući njihovom trudu i entuzijazmu, govori nam Tin, započela je i njegova politička priča, da bi danas, sa samo 22 godine, stekao titulu najmlađeg županijskog vijećnika.

-Predstavljati mlade u Županijskoj skupštini velika je čast, ali još veća odgovornost, a ako tome dodam i titulu najmlađeg vijećnika, izazov je još veći – rekao je Tin dodavši kako osjeća veliku odgovornost upravo prema mladima, a upravo će njihove interese nastojati zagovarati kroz svoj rad i djelovanje.

Unatoč svojim godinama, ovu funkciju shvaća ozbiljno i odgovorno.

-Za mene je ovaj izbor životna prekretnica, a Županijska skupština platforma za još efikasnije političko djelovanje i doprinos društvu – govori nam Tin koji svoju funkciju namjerava obavljati časno, predano i srčano.

Tin, koji je inače i student diplomskog studija na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, u svom se radu u Županijskoj skupštini namjerava zalagati za osiguravanje pristupa predškolskom odgoju za svako dijete i uvjeta za rad s darovitom djecom.

-Smatram da je važno prepoznati, razumjeti i usmjeravati darovitu djecu. Zalagat ću se i za uvođenje jednosmjenske nastave i produženog boravka u svim osnovnim školama, a poticat ću i osnivanje regionalnih centara kompetentnosti za ostale strukovne sektore – napominje.

Kao student, namjerava se zalagati i za kolege studente kroz izgradnju naprednog obrazovnog i kulturnog sustava. Naglasio je kako Varaždin kao županijsko središte nije samo grad baroka, cvijeća, glazbe, kulture, mode, sporta i poduzetništva već je sve više prepoznat kao studentski grad, a razvoj grada, kaže Tin, trebao bi i dalje ići u tom smjeru.

Ovaj 22-godišnjak Mladeži HDZ-a pristupio je s 18 godina, a danas, nakon 4 godine, preuzeo je vodstvo i čelno mjesto županijske organizacije koju su prošle godine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš proglasili najboljom u Hrvatskoj.

U rad HDZ-a uključio se jer se kao politička opcija slaže s njegovim sustavom vrijednosti.

-Upravo je HDZ-ova Vlada promijenila poimanje mladih u Republici Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji kroz ulaganje u programe zapošljavanja mladihpovećanje minimalnih studentskih satnica, smanjenje poreza na dohodak, jačanje mjera pripravništva i samozapošljavanja. Ovo su samo neki od razloga zašto baš HDZ – napominje Tin.

Ovaj rođeni Varaždinac živi u Trnovcu s obitelji, s kojom uz prijatelje provodi najviše slobodnog vremena. Uz fakultet i politiku, Tin se bavi i sportom, a njegova tajna uspjeha u usklađivanju svih obaveza je dobra organizacija vremena. Ipak, priznaje se u vrijeme kolokvija, tu i tamo potkrade i neka neprospavana noć.

Nedavno je imao priliku stažirati u Europskom parlamentu, u uredu zastupnice Sunčane Glavak.

-Stažiranje ili rad u europskim institucijama neprocjenjivi su za profesionalni i osobni razvoj mlade osobe. Osobno sam stekao veliko međunarodno iskustvo koje ću koristiti u svom budućem radu. Sudjelovao sam na sjednicama Odbora za vanjske poslove koji definira zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije te prati njihovu provedbu kao i Odbora za industriju, istraživanje i energetiku koji donosi zakonodavne akte u nekim od najvažnijih europskih područja kao što su industrija i energetika – opisuje nam Tin.

Tin koji je mišljenja da mladi moraju preuzeti ulogu onih koji kreiraju ili utječu na donošenje politike za mlade, naglašava kako od početka svog angažmana ima veliku podršku svih starijih i iskusnijih kolega, a posebno predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborskog zastupnika Damira Habijana te predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka.

Upitali smo ga i koji je najbolji savjet koji je dobio od starijih i iskusnijih kolega na što se prisjetio riječi koje je aktualni župan u izbornoj noći uputio mladima: „Ako ste dovoljno ustrajni, radišni, marljivi sigurno ćete imati velike šanse u životu. Nemojte vjerovati onima koji prosipaju sivilo i crnilo.”

Općenito je mišljenje da su mladi u Hrvatskoj slabo zainteresirani i aktivni u politici no Tin se s ovom tvrdnjom djelomično slaže jer iz prve ruke svjedoči sve većem uključivanju mladih u Županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a Varaždinske županije koja se u posljednjih godinu dana proširila za stotinjak novih članova. Unatoč tome, smatra da bi interes mladih, bez obzira na svjetonazor, trebao biti još veći.

-Upravo politika nudi alate kojima možemo unaprijediti položaj mladih. Poručujem mladima da je sve moguće i da se rad i trud isplate. Republika Hrvatska i Varaždinska županija trebaju i žele nove ideje i znanja upravo nas mladih – od strukovnjaka do visokoobrazovanih. Za nas uvijek ima mjesta. Budite radišni, uporni, ulažite u svoje obrazovanje i ništa vas neće moći udaljiti od ostvarenja vaših ciljeva – zaključio je Tin.

Županijska vlast uskoro će raspisati javni poziv za Savjet mladih Varaždinske županije, a Tin je ovom prilikom pozvao sve mlade, bez obzira na stranačku pripadnost, da se prijave i tako uključe u javno djelovanje.

tklopotan / www.sjever.hr
12.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.