Now Reading:
FOTO: Međimurski vatrogasci čuvaju tradiciju, baštinu i običaje – pokazali kako se nekad gasio požar sa originalnim zaprežnim špricama!
Full Article 50 second read

FOTO: Međimurski vatrogasci čuvaju tradiciju, baštinu i običaje – pokazali kako se nekad gasio požar sa originalnim zaprežnim špricama!

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Marija obilježilo je četvrt stoljeća dugu tradiciju natjecanja s ručnim vatrogasnim zaprežnim špricama.

Osim natjecanja, najvažniji cilj organizatora je pokazati kako se nekad gasio požar sa originalnim zaprežnim špricama koje datiraju iz vremena kada su šprice vukli konji, kako se voda pumpala ručno, ali i da se pokažu stari vrijedni primjerci zaprežnih šprica, a sve u svrhu zadržavanja kulturne baštine, tradicije i običaja.

Ove godine natjecale su se ekipe DVD Donja Dubrava, DVD Sveti Juraj u Trnju, DVD Kotoriba, DVD Draškovec, DVD Selno, DVD Donji Mihaljevec, DVD Tuhovec, DVD Vrtlinovec, DVD Čičkovina, DVD Branjih Vrh, Murakeresztur, DVD Josipdol i DVD Sveta Marija u ženskim i muškim kategorijama, dok su najstarija ekipa natjecanja bili veterani Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Ovo atraktivno i zanimljivo natjecanje zaprežnim špricama ima za cilj sačuvati stoljetnu tradiciju vatrogastva na našem području, kako je bilo pogledajte u fotogaleriji!

www.sjever.hr/FB/Matija Posavec
09.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.