Now Reading:
Proslava održivog načina života: Na 13. ZeGeVegeu se osim zdrave hrane jedu i žlice
Full Article 3 minutes read

Proslava održivog načina života: Na 13. ZeGeVegeu se osim zdrave hrane jedu i žlice

Osim što će 13. ZeGeVege upoznati svoje posjetitelje sa šarolikom ponudom zdrave i ekološke biljne hrane, kozmetike koja nije testirana na životinjama i odjećom od prirodnih materijala, ovaj festival naglasak stavlja i na održivo življenje.

Tako se u ponudi ovogodišnjeg ZeGeVege festivala, koji će se 3. i 4. rujna na glavnom zagrebačkom Trgu, mogu naći namirnice i kozmetika koji ne utječu negativno na opstanak biljnih i životinjskih vrsta ili bioraznolikost, ne zagađuju okoliš te održavaju prirodnu ravnotežu i miran suživot svih bića na planetu. 

-Svatko od nas svojim svakodnevnim izborima, primjerom, aktivnostima i stavom mijenja svijet i odlučuje o sudbinama drugih bića. Održivi način življenja, koji slavimo na ZeGeVege festivalu, temelji se na skladnom životu s prirodom, odnosno suosjećanju i brizi za druge i za planet. Veganskom prehranom možemo spasiti svijet od globalnog zatopljenja, poboljšati naše zdravlje, poštedjeti šume, uštedjeti vodu i spriječiti glad u svijetu, kao i spasiti brojne živote – ističu iz Udruge Prijatelji životinja koja je neprofitni organizator ZeGeVege festivala i dodaju kako se na festivalu već godinama ne koristi jednokratna plastična ambalaža kao ni plastične vrećice.

Zbog toga će ponuda ZaGeVegea, osim veganske hrane obuhvaćati i mnoge zanimljive ekološke i održive artikle poput višestrukih platnenih uložaka i pelena, jestivih slamki i žlica te kozmetike bez ambalaže kao što su kruti šamponi i sapuni.

Važan iskorak prema održivom življenju učinili su i dugogodišnji vjerni izlagači na ZeGeVege festivalu, bio&bio trgovine ekoproizvoda, pokrenuvši proizvodnju u kompostabilnoj ambalaži.

-Zaista je sjajna vijest i odličan doprinos ciljevima ZeGeVegea što pakiranjem u novu održivu ambalažu pridonose smanjenju količine plastike koja završava u okolišu – kažu Prijatelji životinja i nadaju se da će i drugi slijediti taj primjer. 

Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega, koja vodi brend bio&bio, naglasila je da su za pakiranje žitarica, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova i suhog voća svog brenda prvi u Hrvatskoj uveli 100 posto kompostabilnu ambalažu koja ne sadrži plastiku, izrađena je od biljnih materijala i u potpunosti se razgrađuje.

-Jako nas raduju ovakve pozitivne inicijative među izlagačima ZeGeVege festivala održivog življenja, koje ukazuju na snagu edukativnih sadržaja i dobrih primjera. Na prvom ZeGeVegeu 2008. godine pokrenuli smo potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica, a ove godine obilježit će ga zakonska zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje i mnogih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu – zadovoljni su Prijatelji životinja i najavljuju inicijativu i za zabranu ili barem naplatu najtanjih plastičnih vrećica.

www.sjever.hr
29.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.