Now Reading:
Minimalna ili dostojanstvena plaća?! Hrvatska na dnu Europske unije – evo koliku bi plaću trebali imati za normalan život
Full Article 3 minutes read

Minimalna ili dostojanstvena plaća?! Hrvatska na dnu Europske unije – evo koliku bi plaću trebali imati za normalan život

Minimalna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi 4250 kuna bruto što je oko 550 eura. Tu bruto plaću koja iznosi 3400 kuna neto prima više od 52 tisuće radnika, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Poslovni.hr.

Međutim, koliko bi trebala iznositi minimalna plaća kako bismo mogli normalno živjeti, a uz to i nešto uštedjeti?

U posljednjih pet godina, minimalna plaća je u Hrvatskoj rasla više od 36 posto, ali u tom segmentu i dalje zauzimamo europsko dno. Usporedbe radi, minimalna plaća u Sloveniji iznosi oko 940 eura, u Irskoj oko 1700 eura, u Luksemburgu 2200 eura.

Hrvatska se na začelju Europske unije nalazi s Bugarskom, Mađarskom, Rumunjskom i Litvom, a po velikom dijelu troškova osnovnih potrepština nalazimo se u europskom prosjeku. Ta činjenica pokazuje stvarnu sliku dubokog jaza između naših životnih troškova i prihoda.

Dodajmo na to kako je Europski parlament nedavno donio rezoluciju kojom se zemljama članicama preporučuje da minimalna plaća bude dostojna čovjeka i veća od praga siromaštva u pojedinoj zemlji.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković za Slobodnu Dalmaciju je kazao kako se premijer hvali koliko je minimalna plaća porasla, a Hrvatska se i dalje nalazi na samom dnu Europe. Na to je dodao kako uopće ne bismo trebali govoriti o minimalnoj već o dostojanstvenoj plaći.

Prema izračunu do kojeg su u sindikatu došli metodologijom koja uključuje troškove stana, režije, hrane, školovanja, odjeće, pristupa zdravstvu, godišnjeg odmora, štednje i brojnih drugih faktora važnih za normalan život dostojanstvena mjesečna plaća u Hrvatskoj trebala bi iznositi oko 1380 eura odnosno oko 10.400 kuna.

Nadalje, Iveković tvrdi kako je problem i u velikoj diferencijaciji plaća u kojoj smo gori i od Azije što pojašnjava činjenicom kako su se zapadne zemlje sustavno bavile problemom iskorištavanja tamošnjih radnika i time zanemarili sami sebe.

U Europskoj uniji, Bugarska, Rumunjska i Letonija imaju najveću nejednakost u plaćama i deset posto najslabije plaćenih radnika zarađuje četiri puta manje od top deset posto plaćenih.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u svibnju iznosila 7.104 kune što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,7 posto, a realno za 4,5 posto.

No Iveković tvrdi kako je onome tko na primjer kupuje građevinski materijal koji je poskupio čak 40 posto pala kupovna moć što potvrđuje i ekonomski analitičar Andrej Grubišić koji napominje kako smo mi i Bugari prema kupovnoj moći na dnu Europske unije.

www.sjever.hr / poslovni.hr
29.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.