Now Reading:
PRIPREMA, POZOR, KRENI! Studentske formule uskoro će projuriti Novim Marofom
Full Article 4 minutes read

PRIPREMA, POZOR, KRENI! Studentske formule uskoro će projuriti Novim Marofom

Ovog ljeta ljubitelje brzine i automobila očekuje prava poslastica. Naime, od 26. do 29. kolovoza na stazi St Rauš u Novom Marofu održava se treća Rimac Formula Student Alpe Adria, regionalni Formula Student događaj, najveće, najprestižnije i jedno od najzahtjevnijih međunarodnih trkaćih utrka u organizaciji varaždinske udruge Formula Student Alpe Adria.

Kraj kolovoza okupit će mlade studente iz cijele Europe koji će dobiti priliku pokazati svoje znanje na jednom od najzanimljivijih događaja ove vrste na kojem sami konstruiraju i testiranju prototipe trkaćih bolida.

Varaždinska udruga FSAA dio je globalne Formula Student zajednice i zaslužna je za organizaciju najvećeg događaja ove vrste u regiji. Glavni organizatori su Dragan Borjan, Matija Momčilović, Matija Prprović i Tibor Kezelj.

-Ovim događajem promovira se studentski aktivizam. Njima se daje mogućnost da se pokažu u najboljem svjetlu. To je prilika i za promociju STEM-a u Hrvatskoj kao i za razmjenu iskustva i znanja između timova i stručnjaka iz automobilske industrije – objašnjava nam Andreja Djak iz udruge FSAA.

Do ideje je došlo zbog želje za okupljanjem studenata i stručnjaka na jednom mjestu s ciljem edukacije, razmjene iskustava i sklapanja poslovnih poznanstva, a u zadnjih nekoliko godina mali događaj pretvorio se u jedan od najatraktivnijih ove vrste.

Prvi put je organiziran 2017. u Rijeci kada je organizator bila tamošnja udruga Riteh Racing Team, a na njemu je sudjelovalo šest timova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Dvije godine nakon toga, FSAA je ponovno okupio timove u Rijeci u još većem broju, a ovogodišnje će natjecanje biti najveće do sada.

Na njemu će sudjelovati čak 700 studenata iz 15 zemalja koji će se natjecati u 35 timova, a iz udruge FSAA očekuju i najveću posjećenost dosad.

-Na početku projekt je okupljao samo timove iz Hrvatske i regije, no tijekom godina uvidjeli smo potrebu i mogućnost za širenjem na Europu. Zainteresiranost timova, sudaca i tvrtki koje žele biti dijelom ovoga događaja raste iz dana u dan, a samim time povećavaju se i kvaliteta i vrijednost samog projekta – rekla je Djak te dodala kako su ponosni što će se ove godine natjecati i svi hrvatski timovi.

O uspješnosti ovog projekta u koji je uključeno 15 organizatora, redom diplomiranih inženjera, ekonomista i studenata završnih godina tehničkih i ekonomskih fakulteta govori činjenica da će sudačku palicu preuzeti renomirane svjetske tvrtke kao što su Porsche, Rimac, Ferrari i Mercedes i to volonterski.

Sam događaj je koncipiran tako da timovi u četiri dana moraju pokazati tehnička rješenja za bolide i prezentirati ih na najbolji mogući način, a fokus se stavlja na sigurnost. Bolidi će se bodovati u dvije kategorije – statičkoj i dinamičkoj od kojih je potonja svakako zanimljivija gledateljima. Ona se sastoji od ubrzanja, osmice, sprint utrke, a posljednja je utrka izdržljivosti koju završavaju samo najbolje pripremljene formule. U statičkoj disciplini ocjenjuju se inženjerski dizajn, ekonomičnost izrade vozila i ekonomski plan.

Glavni pokrovitelj je i ove godine tvrtka Rimac Automobili koja je među prvima prepoznala značaj i vrijednost ovakve vrste studentskog događaja.

-Na našem popisu nalaze se brojni pokrovitelji, a s obzirom na kvalitetu projekta uvjereni smo da će se popis samo još dodatno povećavati – rekla je Djak te istaknula neke od sponzora: Euroherc, ecx.io, Rasco, Pia Automation, Sveučilište u Zagrebu te AVL-AST Hrvatska kao zlatni pokrovitelj.

Iz varaždinske udruge napominju kako im je krajnji cilj dobiti status službenog natjecanja i time popularizirati STEM polje u Hrvatskoj. Podržite i vi njihov rad dolaskom na stazu u Novi Marof od 26. do 29. kolovoza.

tklopotan / www.sjever.hr
25.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.