Now Reading:
FOTOGALERIJA 9. Žetvene Svečanosti u Trnovcu Bartolovečkom, načelnica Vitković: Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati!
Full Article 3 minutes read

FOTOGALERIJA 9. Žetvene Svečanosti u Trnovcu Bartolovečkom, načelnica Vitković: Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati!

U općini Trnovec Bartolovečki u subotu su održane 9. Žetvene svečanosti. Cilj ove manifestacije koju organizira KUD „Mak” Trnovec je oživljavanje, očuvanje i prenošenje tradicije na mlađe generacije. Ovoj već tradicionalnoj proslavi žetve i običaja prisustvovala je i općinska načelnica Verica Vitković.

Manifestacija je započela okupljanjem i blagoslovom sudionika u crkvi Majke Božje Snježne nakon čega su krenuli prema žitnom polju u trnovečkom Gaju gdje ih je dočekala i pozdravila načelnica Verica Vitković.

Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati. Žetvenom svečanosti želimo okupiti mlade ljude, pokazati im što su sve naši preci radili i kako su dolazili do hrane. Mi jesmo za modernu tehnologiju i napredak, ali ne želimo zaboraviti odakle potječemo – naglasila je načelnica Vitković prilikom otvorenja devetih po redu Žetvenih svečanosti.

Svečanosti su započele prezentacijom jela odnosno nekadašnjeg doručka kojeg su žeteoci imali na njivi. Tako su sudionici ovogodišnje žetve donijeli domaći špek, sir, kobasice, kruh, kolače i vino, a nakon okrijepe prionuli su radu.

Kao domaćin, KUD Mak prezentirao je nekadašnju žetvu pšenice, a potom je svaka ekipa na svom dijelu polja započela s radovima. Svi sudionici bili su obučeni u nošnje svojih krajeva.

Predsjednica KUD-a Mak Mirjana Vincek kazala je kako je glavna misija oživjeti tradiciju trnovečkog kraja. Istaknula je kako ove godine, osim KUD-a Mak Trnovec u žetvi sudjeluju i Udruga Hajdina, Udruga umirovljenika Trnovec Bartolovečki, Sportska udruga Kopakabana i KUD Elizabeta iz Jalžabeta.

-Žetveni običaji dio su naše tradicije. Cijelo ljeto nismo nigdje bili i ovo je idealna prilika za druženje. Nismo se posebno pripremile, a sa sobom smo donijele kukuruzni kruh, meso z banjice, kobasice, sir, prgice, malo kolača, vino i vodu – rekla je Marina Hulama iz udruge Elizabeta.

Udruga Kopakabana broji sedamdesetak aktivnih članova, a bavi se odbojkom na pijesku. Ispred udruge, Sanjica Žmuk istaknula je kako se rado druže na manifestacijama svih vrsta te da ih veseli velik broj posjetitelja.

Osim prezentacije žetve na starinski način, Udruga Eter prezentirala je i izradu predmeta i ukrasa od slame, a najmlađi posjetitelji sudjelovali su na likovnoj radionici na kojoj su crtanjem iskazali svoju kreativnost i svoje doživljaje žetve. Prisutne su dodatno razveselili i nastupi djece iz trnovečkog vrtića „Zeko” te najmlađe skupine KUD-a Mak.

Ovogodišnja žetva bila je natjecateljskog karaktera. Bodovale su se četiri kategorije – brzina, urednost polja nakon žetve, urednost snopova i stavica i atmosfera tijekom rada no pobjednik ipak nije proglašen jer je ovogodišnje natjecanje bilo probno.

Pobjednici su svi koji su sudjelovali u današnjoj žetvi – zaključila je načelnica Vitković.

Subotnje poslijepodne, ispunjeno različitim aktivnostima završilo je druženjem sudionika uz domaću večeru.

www.sjever.hr
24.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.