Now Reading:
Najveći park u hrvatskoj metropoli uskoro u novom ruhu – krenuli radovi na obnovi i čišćenju maksimirskih jezera nakon 20 godina, noviteti i u ZOO vrtu
Full Article 2 minutes read

Najveći park u hrvatskoj metropoli uskoro u novom ruhu – krenuli radovi na obnovi i čišćenju maksimirskih jezera nakon 20 godina, noviteti i u ZOO vrtu

Krenuli velika akcija uređenja i čišćenja najvećeg zagrebačkog parka koji će uskoro će osvanuti u novom ruhu. Iz zoološkog vrta brojne životinje pronašle su privremeni smještaj, a neke od njih će uskoro dobiti i novi dom, prenosi RTL.

Labudove, ribe, kornjače i druge stanovnike maksimirskih dvaju jezera ovih dana zamijenili su – bageri i mulj koji će zbrinuti zagrebačka Vodoprivreda. Do tada – oko 8 tisuća ribljih vrsta, 3 tisuće školjaka, žaba, rakova, ali i kornjača moralo je biti izmješteno.



-Zadnji put je jezero čišćeno 2002. na 2003. Dakle u tih 20 godina ovo je što se skupilo. Naime, da bi očistili i uredili ovakvo jezero to ipak treba sve ispustiti – kazao je Jurica Ambrožić, voditelj projekta ‘Gradski prozori u prirodu – Park Maksimir’.

Ribe su premještene u 3., 4. i 5. maksimirsko jezero i u jezero Soblinec.
Bit će tu i novo pristanište za čamce, proširivanje i dodavanje staza, obnova čipkastog mosta te slapište. A novi dom dobit će i neki stanovnici zoološkog vrta.

-Tu je konačno nova nastamba za smeđeg medvjeda, nakon toga po kanalu se desno nastavlja nova nastamba za dabra, a radimo i novi edukacijski centar CSI ili forenzički laboratorij -rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Projekt “Dio prozora u prirodu” vrijedan je oko 35 milijuna kuna od čega je 14 milijuna financirano sredstvima EU fondova, a ostalo financira grad Zagreb. Završetak radova predviđa se krajem ove ili početkom sljedeće godine.

www.sjever.hr/rtl.hr
23.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.