Now Reading:
Stožer donio nove mjere, Beroš: Prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno
Full Article 3 minutes read

Stožer donio nove mjere, Beroš: Prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo prije tjedan dana imali 131 novi slučaj i prije dva tjedna 87. U prvih pet dana prošlog tjedna imali smo 523 nova slučaja Covida-19, a u prvih pet dana ovog tjedna 710, što je za 35 posto više nego u prošlom tjednu, piše N1.

-Sami svjedočite da smo negdje od kraja trećeg vala upozoravali na mogućnost pojave novih sojeva, mogućnost ponovnog javljanja zaraze i do se desilo – delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će biti, puno je nepoznanica, ali moramo se svi složiti da je prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno, u sigurni odlazak turista, u usporavanje ekonomskih aktivnosti i put su u ugrozu zdravstvenog stanja. Ali odgovor imamo – cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera. Pravo vrijeme za adekvatan odgovor je upravo sada, kada porast broja novozaraženih nije velik. Poštivanjem mjera i cijepljenjem možemo napraviti da se zaraza ne rasplamsa. Pozitivne će posljedice biti na turističku sezonu i na živote svih nas. Komunicirali smo da smo najbolji u odnosu na turističke konkurente, ali to neće ostati tako ako ne budemo oprezni – rekao je Beroš te dodao da se sada i turisti mogu cijepiti i da je to odlična poruka  da je cijepljenje organizirano diljem Hrvatske.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako delta preuzima primat.

-Oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je nešto što je ovo ljeto definirano kao najveći rizik – rekla je Markotić i poručila mladima da se cijepe.

Kazala je i kako je vrlo vjerojatno da će danas i cjepivo Moderne dobiti odobrenje za cijepljenje djece, odnosno mladih do 18 godina

Nove mjere

Na snagu s ponedjeljkom, 26. srpnja stupaju i nove mjere koje će trajati do 15. kolovoza, a odnose se na odnose Dubrovačko-neretvansku županiju, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goranske i Istarsku županije.

Kako je izvijestio Božinović obustavljaju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom događanju na kojem sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata, održavanje privatnih svečanosti svih vrsta, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz covid-potvrde.

Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera.

Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde.

Organizatori događanja iz ovih kategorija moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer.

www.sjever.hr/n1
23.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.