Now Reading:
Župan Posavec uputio apel županima pograničnih županija oko rješavanja COVID-dodatka za umirovljenike s malim inozemnim mirovinama
Full Article 2 minutes read

Župan Posavec uputio apel županima pograničnih županija oko rješavanja COVID-dodatka za umirovljenike s malim inozemnim mirovinama

Župan Međimurske županija Matija Posavec prošli tjedan je sudjelovao na 1. sjednici kolegija župana Hrvatske zajednice županija. Potaknuo je inicijativu da Hrvatska zajednica županija uputi dopis Vladi Republike Hrvatske oko rješavanja problematike umirovljenika koji su ostali zakinuti za tzv. COVID-dodatkom.

Naime, na području Međimurja, ali i u ostalim županijama postoje slučajevi u kojima hrvatski umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu nemaju pravu na jednokratnu pomoć države, odnosno COVID-dodatak. Prema postojećoj Odluci isplata jednokratnog novčanog primanja namijenjena je korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, korisnicima mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni Ugovor o socijalnom osiguranju, ali spomenuta odluka ne obuhvaća korisnike koji ostvaruju pravo isključivo na inozemnu mirovinu koja ne prelazi 4 000 kuna. S obzirom da postoje slučajevi s područja pograničnih općina u Međimurju gdje su građani radili u Sloveniji, primaju tamošnju mirovinu koja ne prelazi 4000 kuna te nemaju pravo na COVID- dodatak, a kako nisu slovenski državljani to pravo ne ostvaruju ni u Sloveniji čime se im stvara nepravda.  

Međimurska županija već je informirala Vladu o spomenutom problemu, no župan Posavec na sjednici kolegija župana apelirao je na župane pograničnih županija da se uključe u ispravljanje ove nepravde. Župani su se složili s prijedlogom da u ime Hrvatske zajednice županija upute dopis Vladi Republike Hrvatske kako više ne bi došlo do uskraćivanja prava pojedincima.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 18.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.