Now Reading:
SUŠE, POPLAVE, POŽARI Kakva nas budućnost čeka? Blažević: Nafta i plin moraju postati stvar prošlosti, o tome se premalo priča
Full Article 2 minutes read

SUŠE, POPLAVE, POŽARI Kakva nas budućnost čeka? Blažević: Nafta i plin moraju postati stvar prošlosti, o tome se premalo priča

Klimatske promjene i njihovu vezu s ovotjednim strahovitim poplavama u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj za Točku na tjedan komentirala je meteorologinja i voditeljica emisije Klimatska budućnost Tea Blažević na N1.

Na početku se osvrnula na povezanost katastrofalnih poplava i klimatskih promjena. Premda veza u ovom trenutku za posljednje događaje još nije točno utvrđena, znanstvenici ne sumnjaju previše u to.

-To se još mora utvrditi jesu li poplave povezane s klimatskim promjenama. Znanstvenici kažu da vjerojatno jesu. Skeptici će reći da je i ranije bilo ekstrema, je, ali to su bili izolirani događaji. Sad se ruše rekordi, a sad imamo i statističku analizu i klimatske modele na temelju kojih možemo izračunati koliko čovjek povećava vjerojatnost za pojavu ovakvih događaja – rekla je meteorologinja.


-Sjetimo se toplinskog vala na sjeverozapadu SAD-a. Izračunato je da je taj događaj ljudski utjecaj učinio 150 puta vjerojatnijim. Tako će se i sad vidjeti koliko je čovjek doprinio ovakvim situacijama. Klimatske promjene su globalna promjena i manifestiraju se kroz temperaturne ekstreme najčešće, a oko 40% vezano je uz oborinske ekstreme. Za svaki porast temperature zraka od 1 stupanj imamo više vlage u atmosferi i više kiše pa nema sumnje da je ovo povezano s klimatskim promjenama – kazala je Blažević.


Ističe da moramo voditi računa o sve češćim ekstremima u budućnosti kao što su suše, poplave, požari te smatra da još nije prekasno za djelovanje.

-Mislim da se samo moramo prilagođavati promjenama i moramo djelovati. Puno je paketa mjera, ali mislim da se opet izostavlja najbitnije – da se moramo okrenuti od fosilnih goriva – nafta i plin moraju postati stvar prošlosti, o tome se premalo priča – zaključila je.

www.sjever.hr/N1
18.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.