Now Reading:
PAS JE ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ: Održane zanimljive modularne edukacije u azilu Prijatelji u Čakovcu!
Full Article 3 minutes read

PAS JE ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ: Održane zanimljive modularne edukacije u azilu Prijatelji u Čakovcu!

Prije ljetnih praznika, u sklopu ESF projekta S.N.A.G.A. ŽIVOTA, azil Prijatelji iz Čakovca održao je dva završna interaktivna seta s kojima su zaokružili planirani ciklus edukacija za udruge u području projektne inovativne metodologije (logoterapija, inkluzivno volonterstvo, socijalizacija i rad s psima te Outward Bound – iskustveno učenje u prirodi).

U trodnevnoj interaktivnoj edukaciji socijalizacije i rada s pasa održanoj krajem lipnja kod projektnih partnera – Centra za rehablitaciju Silver, participiralo je 12 polaznika iz sedam udruga. Edukaciju je vodila Jennifer Lynn Ceia, psiholog i radni instruktor psa pomagača te voditeljica odjela školovanja i dodjele pasa pomagača i terapijskih pasa korisnicima Centra za rehabilitaciju Silver.

Na zanimljivim i interaktivnim radionicama tim azila se upoznao se s glavnim elementima znanja i vještina u socijalizaciji pasa te uvidu u dobrobiti koje socijalizacija pasa ima na resocijalizaciju marginaliziranih skupina. Upoznali su rad sa psima metodom potkretpljenja i kliker načinom rada, vidjeli kako se provodi usmjereni trening ‘free-shaping’ i ‘Collar response‘ uz osnove poslušnosti, ponašanja i komunikacije pasa, promatrali su procese ometanja, udaljenosti, podizanja razine zahtjevnosti kriterija korištenjem okoliša uz evaluaciju temperamenta i uparivanja.

Također, doživjeli su energije privrženosti i izgradnje povezanosti, sagledali individualna ponašanja čovjeka i psa. Centar Silver, kroz tri dana iznimnih edukacija pružio im je odlične temelje praktičnog rada. Interaktivne radionice prštale su znanjem i vještinama koje potiču na otvorenu i poticajnu komunikaciju čovjeka i psa u zajedničkoj zoni razumijevanja i uzajamne potpore.

Nakon provedene tri, četvrtu i završnu modularnu edukaciju za organizacije civilnoga društva, jednodnevni program iskustvenog učenja u prirodi prema Outward Bound metodologiji za razvoj osobnih i socijalnih vještina, realiziran je s deset polaznika na području Gorskog zrcala na zagrebačkoj Medvednici.

Uz potporu instruktora, kroz refleksiju o doživljenom, polaznici dolaze do spoznaja o sebi i svijetu koji ih okružuje. Outward Bound je puno više od savladavanja tehničkih vještina za aktivnosti u prirodi – riječ je o pustolovini, suočavanju s nepoznatim, pomicanju vlastitih granica, razvijanju hrabrosti, otpornosti, ustrajnosti, odgovornosti, prilagodljivosti, suosjećanja, predvodništva i suradnje, ukratko – stjecanju životnih vještina.

Bit Outward Bound programa je iskustveno učenje i njegov učinak na pojedinca. Uz potporu odličnih trenerica instruktora Anthea Pulić i Lucija Kauf tim je prošao kroz timske igre i izazove hodanja po užadi, paljenja izviđačkih vatri, rješavanje problemskih zadataka, davanje i primanje povratnih informacija, zajedničke refleksije i evaluacije doživljenog. Bilo je iznimno, iznimno dobro, zanimljivo i poučno.

Snaga života stječe se vrijednostima, zajedništvom, istinom i iskustvom, a ovaj je projekt građen upravo na tim premisama.

www.sjever.hr/Facebook/Azil Prijatelji Čakovec
11.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.