Now Reading:
Za ravnomjeran razvoj Međimurja: Slamek i Srpak na čelu Kolegija gradonačelnika i načelnika, Posavec: Nema gubljenja vremena, dokumentacija mora biti spremna!
Full Article 3 minutes read

Za ravnomjeran razvoj Međimurja: Slamek i Srpak na čelu Kolegija gradonačelnika i načelnika, Posavec: Nema gubljenja vremena, dokumentacija mora biti spremna!

Srijedu je u Međimurskoj županiji obilježio Kolegij gradonačelnika i načelnika Međimurske županije održan u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju Metalskoj jezgri. Navedeni je kolegij tijelo koje okuplja sve gradonačelnike i načelnike svih jedinica lokalne samouprave na području Međimurja. Podsjetimo, početkom srpnja organizirana je konstituirajuća sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Međimurske županije.

Glavna točka rasprava na današnjem kolegiju bila je vezana za ravnomjeran razvoj Međimurja, gdje svaka načelnica i načelnik odnosno gradonačelnica i gradonačelnik mogu iznijeti svoje prijedloge i to tijelo tada donosi zaključke koji su implementirani u politiku izvršne vlasti na regionalnoj razini.

– Nakon lokalnih izbora koji su bili prije nešto više od mjesec dana, ne želimo gubiti vrijeme, nego se pripremiti za sve ono što nas očekuje već ove jeseni. To je, prije svega, prilika u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti jer su sredstva za Hrvatsku predviđena na razini od 49 milijardi kuna. Isto tako, pred nama je novo sedmogodišnje razdoblje Europske unije u smislu financiranja, gdje je Hrvatskoj također na raspolaganju 9,7 milijardi eura, što je negdje oko 70 milijardi kuna. To su sve prilike koje su stavljene pred načelnike, gradonačelnike i Županiju, gdje mi moramo detektirati sve ono što želimo u segmentu našeg razvoja, nakon detekcije izraditi projektnu dokumentaciju i onda kandidirati na natječaje koji će biti raspisani – rekao je župan Međimurske županije, Matija Posavec i dodao kako nema gubljenja vremena te da je u tekućem mandatu najvažnije iskoristiti što više europskih sredstava.

– Predstavnici Udruge Glas poduzetnika otvoriti će suradnju i obratiti se načelnicima i gradonačelnicima sa svojim prijedlozima kako bi se s razine općina još više rasteretilo građane u segmentu lokalnih poreza koje općine imaju i na taj način uspostavili suradnju s Udrugom koja promiče vrijednosti radnika, ali i vrijednosti poduzetnika u još većoj mjeri, a ta nam je suradnja izuzetno važna – poručio je Posavec.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje s načelnicima i gradonačelnicima, Posavec ističe kako je u dosadašnjim mandatima pokazao ravnomjeran razvoj Međimurja bez obzira na stranačke boje.

– Ta suradnja ići će i dalje, ne samo kroz ovaj Kolegij, nego kroz direktnu suradnju sa svim općinama i gradovima. Otvoreni smo pomoći u izradi projektne dokumentacije za ono što općinama i gradovima treba. Ono na što direktno utječemo to je, primjerice, obrazovanje pa ćemo i dalje graditi sportske dvorane, dograđivati i izgrađivati osnovne i srednje škole – rekao je Posavec.

Do jeseni bi kroz mehanizme za oporavak trebali biti raspisani natječaji za gotovo 3 milijarde kuna za dogradnju i izgradnju osnovnih i srednjih škola te dodatnih 1,6 milijardi kuna za predškolske ustanove. Važno, je dakle, kako kaže međimurski župan, imati spremnu svu potrebnu dokumentaciju i biti prvi u raspisivanju natječaja.

Predsjedavajuća načelnica Svete Marije, Đurđica Slamek ovom je prilikom istaknula kako će se budući Kolegiji održavati konstruktivno i raspravljački.

– Dati ćemo sve od sebe da Kolegiji gradonačelnika i načelnika budu konstruktivni i da se raspravlja o onome što gradonačelnike i načelnike tišti, da zajedničkim snagama, znanjem i iskustvom tražimo pomoć s ciljem što boljeg rada i razvitka naših gradova i općina – poručila je Slamek.

Za potpredsjednika Kolegija izabran je gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

mčaržaec/www.sever.hr
07.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.