Now Reading:
Bosilj o otpadu: Interventni odvoz tekućeg otpada 50 tona dnevno, a bale rješavamo u roku od dvije godine
Full Article 4 minutes read

Bosilj o otpadu: Interventni odvoz tekućeg otpada 50 tona dnevno, a bale rješavamo u roku od dvije godine

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković na konferenciji za novinare u petak govorili su o tri aktualne teme – odvozu tekućeg otpada iz pretovarne stanice u Poljani, rješavanju baliranog otpada i dogovoru oko najamnine Arene.

Bosilj je uvodno rekao da je sa županom Anđelkom Stričakom zajednički radio na rješavanju odvoza tekućeg otpada.

Nismo ni blizu konačnog rješenja. Riješili jesmo jedan dio, a taj dio koji je riješen kreće od ponedjeljka, odvoz 50 tona i to temeljem sporazuma kojeg sam kao gradonačelnik potpisao s jednom jedinicom lokalne samouprave, Koprivničkim Ivancem. Čistoća prikuplja otpad od 15 jedinica lokalne samouprave uključujući i grad Varaždinske Toplice, općine Kneginec, Vidovec i ostale. Jedino je Grad Varaždin osigurao da krene 50 tona od ponedjeljka iz Poljane Biskupečke. Ja postavljam pitanje što će meni direktor tvrtke koja se bavi time ako se ja moram baviti pronalaženjem kapaciteta? Također smo u pregovorima s nekim drugom JLS-ovima kako bismo potpisali sporazume i riješili još dodatnih količina – rekao je Bosilj.

Dodao je da je ovo problem koji je nastao neaktivnošću današnje Uprave i Nadzornog odbora Čistoće koji su odgovorni za ovu situaciju.

– Ja sam zatražio i 7. srpnja će biti sjednica Nadzornog odbora koja mora sazvati skupštinu koja će biti početkom kolovoza i tada će se birati novi Nadzorni odbor. Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo s tvrtkom Čistoća i s Upravom jer kao što sam rekao, ako ja moram raditi posao direktora Čistoće, onda takva tvrtka i takav direktor ne trebaju gradu – kazao je gradonačelnik i dodao da Uprava Čistoće nije odradila svoj posao i zakupila dovoljne kapacitete u Piškornici.

Bosilj je rekao i da u Koprivnički Ivanec ide interventnih 300 tona. U Poljani je oko polovica varaždinskog otpada, a polovica ostalih jedinica lokalne samouprave. Kazao je da ima uvjeravanja da Regionalni centar Piškornica ide krajem sljedeće godine, naglasivši da ćemo tako dugo dok regionalni centri ne zažive imati ovakve probleme.

Zamjenik Marković je, vezano uz tekući otpad, dodao da je župan konstruktivan, a gradonačelnik Ivanca zbog dnevno-političkih razloga odbija odvoz u Jerovec koji ima kapacitete.

Tema je bila i rješavanje problematike bala.

– Održali smo prvi inicijalni sastanak s predsjednikom NO tvrtke CIOS i Cezar. Razmijenili smo početne pozicije i imat ćemo kroz neko vrijeme sastanak. Svi oni koji pričaju, vidim po medijima da ima nekih koji vele da bi Kinezi to riješili, moraju biti svjesni da mi imamo pravne poslove, imamo ugovore koji su potpisani i kojih se moramo pridržavati kako bismo izbjegli sudske zavrzlame – rekao je Bosilj.

U roku od dvije godine maknut ćemo to ruglo iz Brezja – najavio je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je na ”kostur iz ormara”, problem koji je detektiran nakon preuzimanja vlasti.

– Imamo dubiozu s Arenom na Dravi koja iznosi preko 12 milijuna kuna sa zateznim kamatama. Krenuli smo u rješavanje tog problema koji nam je ostavila stara gradska uprava i mogu sa zadovoljstvom reći kako smo dogovorili s direktorom Max Bögla modalitet otplate duga koji ćemo, počevši od prvog rujna, otplatiti u roku od godinu dana. Paralelno s time dogovorena je radna skupa koja će pregovarati oko smanjenja zakupnine. To je samo početak, osnova. Dogovorili smo rokove koji bi trebali do kraja godine trebali riješiti pitanje smanjenja zakupnine i potpisivanje novog ugovora. Treći dio cijele te priče je nedostatak nadzora nad provedbom standarda održavanja. Taj dio bi u budućnosti radio Grad. Taj je segment do sada nedostajao i to se ne smije ponoviti – rekao je Marković i najavio pokretanje pitanja kaznene odgovornosti nakon revizije.

n.kalajdžija/www.sjever.hr
25.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.