Now Reading:
Predstavljena javnozdravstvena kampanja Budi mRAK
Full Article 2 minutes read

Predstavljena javnozdravstvena kampanja Budi mRAK

Održano je javno predstavljanje javnozdravstvene kampanje „Budi mRAK“, usmjerene na edukaciju i prevenciju mladih i njihovih roditelja o HPV-u i cijepljenju protiv ovog virusa koji može uzrokovati čak šest vrsta raka!

Mnogi roditelji, ali i mladi ne znaju što je HPV i koliko zloćudan može biti.

Treba li uvesti zdravstveni odgoj u škole? Apsolutno da, unaprijediti aktivnosti usmjerene na unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti. U Gradu Zagrebu smo u suradnji sa strukom još 2007. godine u okviru Programa prevencija raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem protiv HPV-a rekli: zdravstveni odgoj u škole! Ono što mi radimo i sam sustav radi nije dovoljno. U tom smislu, mi smo u školama diljem Zagreba pojačali edukacije, kako bi podigli razinu znanja roditelja i djece o prevenciji, spolno prenosivim infekcijama i važnosti cijepljenja protiv HPV-a. Infekcija humanim papiloma virusom je najraširenija virusna spolnoprenosiva infekcija, povezana s nastankom brojnih benignih i malignih novotvorina. Naime, u Hrvatskoj svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta oblika malignih oboljenja. Isto tako, svaki treći roditelj u Hrvatskoj ne zna da postoji dostupno cjepivo protiv HPV-a u okviru Nacionalnog programa cijepljenja. Nakon što smo educirali roditelje i proveli anketu o ovim činjenicama, oni roditelji koji su u početku bili protiv cijepljenja, kasnije su odlučili cijepiti svoje dijete protiv HPV-a. To samo govori koliko je važna edukcija – izjavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

O ovoj temi govorili su i članica Gradskog Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, prim. Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, HZJZ, dr. med. Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije, KBC Zagreb, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“, doc. dr. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, Jana Jelenić, nacionalna koordinatorica „Budi mRAK“ kampanje i Borna Grgić, nacionalni koordinator „Budi mRAK“ kampanje.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / zagreb.hr
20.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.