Now Reading:
Dvije svjetske premijere Varaždinke Sanje Tropp Frühwald na pozornici jednog od najvećih europskih kazališta
Full Article 2 minutes read

Dvije svjetske premijere Varaždinke Sanje Tropp Frühwald na pozornici jednog od najvećih europskih kazališta

Umjetnička organizacija VRUM u lipnju je za svoju publiku pripremila čak dvije svjetske premijere predstava u režiji i koreografiji Varaždinke Sanje Tropp Frühwald.

Naime, 23. lipnja 2021. će se u sklopu međunarodnog SCHÄXPIR festivala održati premijera dječje predstave „Noću“, dok će već 26. lipnja pozornica jednog od najvećih europskih kazališta za mladu publiku u bečkom MuseumQuartieru ugostiti plesnu predstavu popraćenu live glazbenom izvedbom „Lover`s Disco(urse)”.

Predstava „Noću“ nastala je u koprodukciji VRUM-a, bečkog SCHÄXPIR festivala i hrvatskog Kliker Festivala, a temelji se na motivima istoimene knjige Wolfa Erlbrucha. Autori nas vode na putovanje u noć, doba dana koje je sve samo ne jednolično i pospano, te otkrivaju što se to točno događa kada svi navodno spavaju. 

Uz premijeru, publici su na raspolaganju i dodatni termini 24. i 25. lipnja, dok će se hrvatska premijera održati u listopadu ove godine, u sklopu 6. Kliker festivala.

26. lipnja 2021. na redu je premijera ljubavno plesne predstave „Lover`s Disco(urse)”, nastale u koprodukciji kazališta Dschungel Wien i Kliker festivala, a sam projekt hrvatskoj je publici prezentiran u sklopu prošlogodišnjeg Klikera u Varaždinu.

VRUM, kao međunarodni kolektiv umjetnika, ovog puta okuplja međugeneracijski queer umjetnički tim sastavljen od čak 7 vrhunskih plesnih umjetnika (različitih backgrounda) i glazbenika od 16 do 60 godina, iz Austrije, Mađarske, Italije, Izraela i Tajvana. Riječ je o sedam ljubavnih aktivista koji kreću u potragu za „pravom ljubavi“ i istražuju svakodnevne, ali i emocionalno ekstremne situacije. Koliko daleko idem zbog ljubavi i usuđujem li se zbog nje riskirati sve?

Nakon premijere, slijede izvedbe 27. i 28. lipnja 2021., a zatim predstava seli u berlinsko kazalište za mlade Theater Strahl.

Inače, umjetnička organizacija VRUM iza sebe ima više od 20 odrađenih međunarodnih koprodukcija autorskih predstava, uključujući i prijašnje suradnje s Dschungel Wien kazalištem za mlade, etabliranim kreativnim i umjetničkim centrom razmjene u kojem svoje mjesto uvijek pronađu najrazličitiji oblici izvedbe. Jedan od glavnih zajedničkih interesa je intelektualna emancipacija publike, posebno mladih, bez obzira na njihovo podrijetlo, spol i socijalnu pozadinu. Fokus je na osnaživanju mladih u pronalasku svog mjesta na ovom svijetu.

Premijere predstava, kao i sve ostale izvedbe, će se održati u skladu s preporukama epidemiologa, a sve s ciljem osiguravanja maksimalne sigurnosti svih izvođača, sudionika i posjetitelja.

www.sjever.hr
19.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.