Now Reading:
Varaždinac Marin Ranteš nakon 5 mjeseci bez treninga uzeo broncu na Svjetskom prvenstvu u BMX-u u Francuskoj!
Full Article 5 minutes read

Varaždinac Marin Ranteš nakon 5 mjeseci bez treninga uzeo broncu na Svjetskom prvenstvu u BMX-u u Francuskoj!

Mladi Varaždinac Marin Ranteš može se pohvaliti još jednom medaljom u svojoj uspješnoj karijeri. Naime, ovaj najbolji hrvatski biciklist na Svjetskom prvenstvu u BMX-u slobodnim stilom u francuskom Montpellieru okitio se brončanom medaljom.

Ovo je ujedno i najveći uspjeh hrvatskog biciklizma na ovako velikom natjecanju, a u Marinovoj bogatoj karijeri i najbolji ostvareni rezultat dosada.

Opisao nam je kako je izgledalo natjecanje u Francuskoj s novim načinom organizacije zbog epidemije koja je zadesila cijeli svijet. Svi natjecatelji bili su smješteni u hotelu te su morali iznajmiti automobil kako bi se mogli odvesti do dvorane gdje se održavalo natjecanje. Koliko je sve bilo podređeno zaštiti zdravlja natjecatelja govori i činjenica da su čak hranu morali naručiti i prije nego su stigli u Francusku, a ona im se dostavljala u dvoranu dva puta dnevno. Kontakt je bio dozvoljen samo sa sportašima iz iste kategorije i trenerom uz obavezno nošenje maski.

S pripremama za Svjetsko prvenstvo počeo sam tek negdje sredinom veljače jer sam u desetom mjesecu prošle godine imao operaciju ramena nakon koje sam morao određeni period strogo mirovati, a tek nakon dva mjeseca lagano trenirati. Na bike nisam sjeo punih pet mjeseci. Takve su bile liječničke upute i ja sam ih se strogo pridržavao jer operaciju, nažalost, više nisam mogao odgađati – ističe Marin.

Nakon oporavka u veljači je otišao u Ameriku gdje već tri godine živi kod svog kolege i prijatelja Daniela Dhersa s kojim zajedno vježba za natjecanja u njegovom sportskom centru DDAS (Daniel Dhers Action Sports Complex). Tamo, kako kaže, najkvalitetnije može odrađivati svoje treninge te ima svoju svakodnevnu rutinu vožnje, treninga, jela i spavanja.

Vožnjom BMX-a počeo se baviti krajem osnovne škole u vrijeme kada je još aktivno trenirao nogomet. No, početkom srednje škole ljubav prema biciklu je prevagnula.

Prijatelji iz kvarta nagovorili su me da odem s njima na “rampu” voziti se biciklom. Nisam tada znao ni kakva je to “rampa” niti da ću se zaljubiti u ovaj ekstremni sport na prvi pogled – prisjetio se Marin.

S obzirom da u BMX biciklizmu postoji nekoliko disciplina zamolili smo Marina da nam ukratko objasni razliku.
Njegova disciplina BMX freestyle park predstavlja vožnju u parku s trikovima po želji, u street vožnji se koriste i stepenice i rukohvati, dirt je disciplina po stazama i skakaonicama napravljenim od zemlje. Flat vožnju karakterizira vožnja po ravnim površinama kojoj su svojstveni vrlo komplicirani trikovi koji izgledaju kao ‘ples sa biciklom’, dok je racing utrka BMX biciklima na unaprijed pripremljenim stazama.

BMX je odnedavno i olimpijski sport, a oduševljenje tom činjenicom nije mogao sakriti ni sam Marin koji se nada da će ubrzo dostojno predstavljati Hrvatsku na ovom najvažnijem natjecanju u karijeri svakog sportaša.
Ovaj sport sam po sebi je zahtjevan i ozljede su neizbježne, ali s iskustvom i dobrom fizičkom i mentalnom pripremom one se, ističe, mogu svesti na minimum.

Marinovo osnovno sredstvo za rad, njegov bicikl, košta oko 15 000 kuna, a koliko je teško na njemu savladati novi trik ovisi o njegovoj zahtjevnosti, naglašava Ranteš. Za neke trikove bilo mu je potrebno svega nekoliko pokušaja, dok je na nekima radio mjesecima, ali svaki kojeg izvodi želi dovesti do savršenstva.

Najvažnije za ostati na vrhu, naglašava, dobra je usmjernost ka cilju.

-Svakodnevni treninzi, fizička kondicija, snaga, ali ne i manje važna psihička stabilnost, zdrava prehrana i zdrav način života, podrška obitelji i okoline. Treba naučiti uživati i na putu do cilja. Ja svaki dan treniram i vozim i prije svega uživam u tome što radim – rekao je Marin i dodao kako mu ništa od toga nije teško jer u tome istinski uživa.

– Puno putujem, ali to sam oduvijek i želio pa mi ne pada teško. Najteže mi pada razdvojenost od obitelji koja mi je oduvijek najveća potpora – ističe Ranteš.

Svoj dan Marin započinje buđenjem oko 8, tuširanjem i doručkom nakon kojeg odlazi na indoor vožnju gdje vozi bicikl 3-5 sati, ovisno o gužvi u dvorani. Vrijeme nakon ručka rezervirano je za odmor, a svaki drugi dan trenira u teretani ili se bavi nekom drugom aktivnošću – plivanjem, košarkom, tenisom, iza koje slijedi večera i spavanje.

Kao najdraže BMX natjecanje ističe Pannonian Challange koji se održava u Osijeku kojeg smatra svojim drugim domom. Draga su mu i sva FISE natjecanja, NITRO WORLD GAMES, Baltic Games… No, trenutno, kaže, kako su mu ipak najdraža sjećanja s ovog Svjetskog prvenstva u Francuskoj gdje je osvojio brončanu medalju.

Pannonian Challanege Tour, od kad je izgrađen skate park, odvija se i u njegovom rodnom Varaždinu, a ako situacija s koronavirusom to dozvoli varaždinska inačica ovog natjecanja trebala bi se održati 21. kolovoza.

Foto: Marin Stupar

abrkic/www.sjever.hr
12.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.