Now Reading:
Multikulturalnost na djelu: Čakovečka knjižnica dobila i „Ruski kutak”
Full Article 2 minutes read

Multikulturalnost na djelu: Čakovečka knjižnica dobila i „Ruski kutak”

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u četvrtak je otvoren „Ruski kutak“ u kojem je, zahvaljujući donacijama Udruge ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“, smješteno oko 500-tinjak knjiga.

-Naša suradnja s Udrugom „Kalinka“ razvijala se dugo godina kroz radionice, književne večeri i susrete, na kojima se rodila ideja da u Knjižnici otvorimo i kutak na ruskom jeziku. U Odjelu za odrasle sada osim Kutka za slijepe i slabovidne imamo i ovaj kutak kojim doprinosimo stvaranju tolerantnog, kulturno i jezično pluralističkog društva i razvijamo interkulturalni dijalog – naglasila je ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan.

Ruski kutak otvorila je prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Lobanova Marija Borisovna koja je zahvalila na velikoj podršci koju Udruga Kalinka i ruska manjina dobivaju pri realizaciji svojih projekata i inicijativa.

-Drago mi je što će se Međimurke i Međimurci moći bolje upoznati s najpoznatijim ruskim djelima i ruskom kulturom – rekla je.

Svečanost otvorenja Ruskog kutka uljepšali su članovi dječje vokalne skupine „Malinka“, ponos Udruge Kalinka, čija je predsjednica Svetlana Jezernik s ponosom istaknula da je ovo prvi ruski kutak u Hrvatskoj. Otvorenju je nazočila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni koja je kazala da se Čakovec može podičiti multikulturalnošću, a Udruga Kalinka svijetli je primjer toga te će u svojim aktivnostima i dalje imati veliku podršku Grada Čakovca.

– Kada je riječ o nacionalnim manjinama i očuvanju baštine, kulture i povijesti, Udruga Kalinka jedna je od najaktivnijih udruga, ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj. Njihove manifestacije svjedoče o njihovoj ljubavi prema svojoj domovini i ruskom identitetu, a kruna njihovog djelovanja je realizacija ovog projekta – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec pritom spomenuvši da je Međimurje, kao županija Zrinskih, 6. lipnja obilježilo 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog, hrvatskog bana, pjesnika i vojskovođe.

– Simbolično, 6. lipnja rođen je i Aleksandar Sergejevič Puškin, utemeljitelj suvremenog književnog ruskog jezika. Jedna je to od poveznica naših dviju kultura, koju moramo još jače cijeniti te njegovati zajedničku povijest i baštinu – zaključio je Posavec.

www.sjever.hr / Međimurska županija
11.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.