Now Reading:
12,4 milijuna kuna za kulturno bogatstvo Zagorja stradalo u potresu! Kolar: Konstruktivna obnova neće usporiti projekte ZEZ-a u provedbi, ali će usporiti dokumentaciju!
Full Article 5 minutes read

12,4 milijuna kuna za kulturno bogatstvo Zagorja stradalo u potresu! Kolar: Konstruktivna obnova neće usporiti projekte ZEZ-a u provedbi, ali će usporiti dokumentaciju!

Krapinsko – zagorska županija dobila je 12,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture i medija za pripremu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite i radova hitne sigurnosne sanacije dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici koji je u ožujku prošle godine oštećen u potresu.

Ovo je mjesto budućeg znanstveno-edukacijskog zavodnog centra, čija će se realizacija, kako kaže župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, odvijati na jedan čudan način. Naime, radi se o dodjeli bespovratnih financijskih sredstva iz Fonda solidarnosti EU, budući da je Krapinsko-zagorska županija aplicirala na natječaj Ministarstva kulture za obnovu dvorca.

– Bilo je nužno da se s tornja crkve Presvetog trojstva sklone dimnjaci koji su srušeni i da se dio krovišta sanira. Mi smo praktički s jednim dijelom obnove krenuli puno ranije. Ugovor s ministricom kulture, koji je potpisan, vrijedi od 15. travnja ove godine, a završno s 25. svibnjem sljedeće godine. Sredstva koja su nam odobrena su visine 12,4 milijuna kuna za konstruktivnu obnovu dvorca – rekao je Kolar i naglasio kako konstruktivna obnova neće usporiti projekte ZEZ-a u provedbi, ali će usporiti dokumentaciju.

– Prije svega, mi smo ishodili lokacijsku dozvolu za projekt ZEZ i sve pripremili za ishođenje građevinske dozvole, međutim mi u stečajnom postupku. Grad Donja Stubica i KZŽ kupili su polovicu dvorca, a polovicu dvorca dobili smo od Vlade RH odnosno tadašnjeg Ministarstva imovine na 40 godina na upravljanje, uz to da je polovica okolnog zemljišta bila u vlasništvu države, a polovica bilo u stečajnom postupku – objasnio je Kolar i dodao kako vjeruje Ministarstvu financija da oni u stečajnom postupku mogu naplatiti dug koji su imali i da je u stečajnom postupku država stavila ruku na ovo zemljište, uknjižila kompletno zemljište ponovno na sebe.

– Mi smo zapravo sada u postupku u kojem smo tražili od Ministarstva graditeljstva i imovine da nam se, a sukladno dogovoru koji smo imali sa bivšim ministrom Marićem, ako uspijemo otkupiti polovicu dvorca, da drugu polovicu onda dobijemo u trajno vlasništvo. Da bismo mogli izrealizirati vanjske postave i sveukupne sadržaje koji će pratiti sami ZEZ, država nam u trajno vlasništvo treba dati dio ovog okolnog zemljišta – pojasnio je Kolar i istaknuo kako su te stvari već dogovore s ministrom Horvatom i ministrom Marićem međutim nisu realizirane jer je vrlo dugo trajao proces na Trgovačkom sudu.

– To je sada riješeno i ja vjerujem da ćemo na sutrašnjem sastanku sa ministrom Horvatom koji će biti ovdje u Donjoj Stubici započeti temu da dobijemo taj darovni ugovor, drugu polovicu dvorca, zemljišta u trajno vlasništvo i naravno da obnovimo sve kuća kao prioritet koje su stradale u potresu. Uvjereni smo, i to nam je cilj, želja i izazov, da do svibnja iduće godine kroz neke od mogućnosti financiranja projekta ZEZ, da li će to bit aglomeracija grada Zagreba, da li će to bit mehanizam za oporavak i otpornost ili će to biti nova financijska omotnica, osiguramo sredstva za kompletan završetak projekta ZEZ-a ovdje u Stubičkom Golubovcu – završio je Kolar.

Inače, iznos od 12,4 milijuna dodijeljen je na temelju dokumentacije koja je izrađena i temeljem procjene štete od samog projektanta, a tražena sredstva dodijeljena su u stopostotnom iznosu.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je kako je potres, nažalost, početna točka realizacije projekta ZEZ.

– U stečajnom postupku prošle godine, ukupno u RH kroz odnos s propalom tvrtkom koja je do sada bila vlasnik, vraćeno je preko 200 tisuća kvadrata. Izrazito mi je drago da krećemo u realizaciju projekta ZEZ, žao mi je da smo krenuli na ovaj način, da je potres zapravo početka točka. Neki radovi su već izvršeni, sklonili smo pet dimnjaka sa zgrade u brzom roku. Vrijednost investicija koje nam ne ulaze u investiciju 12 milijuna kuna je bila nekih 80 tisuća kuna. Ukupno su prijavljena tri objekta s područja Donje Stubice koji su stradali u potresu – Stubički Golubovec, zgrada Pučkog otvorenog učilišta, crkva Presvetog trojstva. Potpisani su ugovori ukupne vrijednosti oko 22 milijuna kuna – poručio je Gospočić i najavio kraj obnova do sredine svibnja iduće godine uz naglasak kako predstoji intenzivno razdoblje, a da su trenutne provedbene aktivnosti tek uvertira!

Zamjenica ravnateljice ZARE i voditeljica projekta ZEZ Helena Matuša istaknula je da kada je riječ o oštećenjima na dvorcu, da se radi o potpunom slomu i djelomičnom slomu dimovodnih kanala.

– Unutar dvorca dvije su peći u potpunosti srušene koje su i pojedinačno zaštićene unutar kulturnog dobra. Ono što je jako bitno i što utječe na samu konstrukciju jest da su se pomaknule drvene grede i statika dvorca je oštećena, došlo je do odvajanja stropa i zida te oštećenja na zidovima. Kako bismo sanirali i konstrukcijski stabilizirali ovu građevinu, prijavili smo projekt na natječaj te će se on provoditi u dvije faze. Prva faza je izrada kompletne dokumentacije potrebne za konstrukcijsku obnovu, a nakon toga se kreću u provedbu mjera zaštite – hitnu sigurnosnu sanaciju nosivih konstrukcija i hitne mjere preventivne zaštite – objasnila je Matuša i dodala kako će se kompletna Kajkavijana preseliti na drugu lokaciju, a da je u tijeku priprema dokumentacije o nabavi za izradu projektno-tehničke dokumentacije te da će poziv za dostavu ponuda biti objavljen do kraja ovog mjeseca.

mčaržavec/www.sjever.hr
10.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.