Now Reading:
KRIZA UGOSTITELJSTVA Ugostitelji kao najpogođenija grana korona krize traže produljenje radnog vremena i porezna rasterećenja
Full Article 3 minutes read

KRIZA UGOSTITELJSTVA Ugostitelji kao najpogođenija grana korona krize traže produljenje radnog vremena i porezna rasterećenja

U Čakovcu je u srijedu održan radni sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika područnih obrtničkih komora Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije s ciljem poticanja dijaloga o problemima s kojima se ugostitelji susreću u svakodnevnom radu za vrijeme pandemije.

Na radnom sastanku su sudjelovali Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, predsjednici cehova ugostitelja i turističkih djelatnika Krapinsko-zagorske županije, Ivan Đurin Benkotić, iz Varaždinske županije Jadranka Behin i Međimurske županije Darko Mihalic sa suradnicima.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, Joso Smolić obišao je ugostitelje kako bi dobio uvid u probleme na terenu u ovim kriznim vremenima za ugostiteljstvo.

S obzirom na poboljšanje epidemiološke slike Nacionalnom stožeru uputili su prijedlog o produženju radnog vremena svih ugostiteljskih objekata s 23 na 24 sata kako bi se ugostitelji krenuli oporavljati jer je, kako naglašava, ova kriza ostavila velik financijski trag na ugostiteljstvo i turizam Republike Hrvatske.

-Mi i dalje inzistiramo i tražimo da se smanji PDV na 13% za piće i da se ukine porezna potrošnja koju samo ugostitelji u RH plaćaju, a to je od 0-3%, – rekao je Smolić dodavši kako se nada da će im Stožer izaći ususret i produljiti radno vrijeme za sat vremena.

Smolić je napomenuo kako oko 200 ugostiteljskih obrta tijekom korona krize stavilo ključ u bravu, a veliki problem je i nedostatak radne snage. Nedostaje konobara, šankera, kuhara i pomoćnih kuhara koji su nosioci ugostiteljstva, a nemali broj njih je i napustio zemlju čemu je doprinijela blizina Slovenije, Austrije i Mađarske.

Ljudi su otišli, a jedan dobar dio se i povukao iz ugostiteljstva. Ugostiteljstvo je pokazalo sve svoje slabosti sa ovom krizom. Vidljivo je da smo slabi i da nema sigurnosti. Svaka kriza se održava na ugostiteljstvo pa i ova zdravstvena. Ljudi nemaju sigurnost i mladi ljudi idu dalje od toga. Dio smo Europe, granice su slobodne, a tržište rada je neumoljivo, a sa ovim našim davanjima i opterećenjima na ugostiteljstvo ne možemo bit konkurentni na tržištu sa Austrijom i drugim državama u okruženju – opomenuo je Smolić nadajući se kako će se s nestankom virusa krenuti u rješavanje ovih problema te da će PDV i porez na potrošnju biti jedne od prvih poreznih reformi.

Darko Mihalic naglasio je kako je ugostiteljstvo najpogođenija grana ovom epidemiološkom situacijom.

Mnogi ugostitelji su zatvorili lokale, otišli van raditi na bauštelu i čekaju daljnji razvoj situacije. Neki još imaju zatvorene lokale jer nemaju terase. Onima koji rade, sam rad s terasom nije dovoljan, a i mnogi ljudi su se odvikli navike ispijanja kave i izlaska u kafiće dok su mnogi još u strahu što će se dalje dogoditi – rekao je Mihalic i dodao kako se nada većoj procijepljenosti kako bi se što prije vratili u normalu kao što je bilo 2019. godine.

Boris Lukovnjak, šef Ceha frizera pri Hrvatskoj obrtničkoj komori složio se kolegama o lošem položaju ugostitelja usred pandemije.

-Treba puno napora uložiti da se stanje pokrene i stabilizira općenito u poslovanju, radnoj snazi i svemu što se tiče ugostiteljstva. Nadamo se da će čim više turista doći i da će se to sve pokrenuti – zaključio je Lukovnjak.

abrkic/www.sjever.hr
09.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.