Now Reading:
BLJAK! Na stolu imate nešto što je vjerojatno prljavije i od zahodske školjke – ovako ćete očistiti prljavštinu!
Full Article 2 minutes read

BLJAK! Na stolu imate nešto što je vjerojatno prljavije i od zahodske školjke – ovako ćete očistiti prljavštinu!

Vjerojatno niste o tome previše razmišljali, a trebali biste! Naime, mnogi od vas svakodnevno rade s nečim što je, ne kod svih, ali kod nekih jest, prljavije i od zahodske školjke.

Da bi ispitali jesu li nam se navike čišćenja promijenile uslijed pandemije i što bismo eventualno trebali bolje čistiti, tvrtka Cinch Home Services napravila je nedavno istraživanje s 900 sudionika koji trenutno rade od kuće.

Iz njihovih su kućnih ureda i radnih stolova prikupili mikrobiološke uzorke i poslali ih u laboratorij na testiranje, a rezultati su pokazali da daleko najviše mikroorganizama po centimetru kvadratnom (CFU) imaju kompjuterski miš i tipkovnica – čak četiri milijuna na deset kvadratnih centimetara, što je 3.448 puta više nego što ima prosječna ručka za puštanje vode na WC školjci, piše Večernji list.

Srećom, kompjuterski se miš i tipkovnica prilično lako čiste, a stručnjakinja za takozvano ‘zeleno’, ekološki prihvatljivo čišćenje Becky Rapinchuk podsjetila je za Mind Body Green koji je najbrži i najučinkovitiji način:

-isključite iz struje miš i tipkovnicu ili cijelo računalo
-ako ih želite samo na brzinu prebrisati, za oboje koristite vlažnu spužvicu, pazite da voda s nje ne kapa
-za dezinfekciju na mekanu krpicu od mikrofibre izlijte malo 70 postotnog alkohola, prebrišite i ostavite da se osuše
-za teško dostupna mjesta miša i/ili tipkovnice možete s alkoholom namočiti štapić za uši, pa ih s njim prebrisati

Rapinchuk napominje i da sada, kad mnogi još rade od kuće, treba posebno paziti na redovito čišćenje doma i radnog prostora, a na mnogim se radnim površinama, kaže, osim sredstva za čišćenje, može koristiti i medicinski ili etilni alkohol koji je jednako učinkovit – i također će ukloniti sve bakterije, piše Večernji list.

www.sjever.hr/vecernji.hr
07.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.