Now Reading:
Počinje rekonstrukcija dvorca Opeka te dogradnja varaždinske Medicinske škole – Čačić: Jedini u Hrvatskoj dobili smo maksimum EU novca
Full Article 4 minutes read

Počinje rekonstrukcija dvorca Opeka te dogradnja varaždinske Medicinske škole – Čačić: Jedini u Hrvatskoj dobili smo maksimum EU novca

Završen je postupak javne nabave za projekte dvaju centara kompetentnosti u Varaždinskoj županiji – projekta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka te Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, a tim je povodom u petak održana konferencija za novinare.

Riječ je o najvećim projektima u obrazovanju u realizaciji u Varaždinskoj županiji, a ukupna vrijednost ulaganja je 171,4 milijuna kuna, od čega je čak 160 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Župan Radimir Čačić istaknuo je da će radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka u Vinici, izgrađenog u 17. stoljeću, koji će ponovo biti reprezentativno zdanje i sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, početo sljedećeg mjeseca.
-S ponosom ističemo da smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja je, uz dobivanje mogućnosti izgradnje dva centra kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu, dobila stopostotni maksimum EU novca, a to je 160 milijuna kuna. I neki drugi su dobili dva centra, samo maksimume se ne postiže tako lako, ali i treći kriterij je da smo dobili za oba projekta priznanje za kvalitetno pripremljene projekte i s oba smo projekta bili u samoj špici u Hrvatskoj – naglasio je župan.

U rekonstrukciju i opremanje te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi ukupno će biti uloženo 92,4 milijuna kuna, što je najveći EU projekt u ovom mandatu Varaždinske županije u obrazovanju.
-U postupku javne nabave pristiglo je šest ponuda, a donesena je odluka o odabiru izvođača radova, tvrtke Texo Molior iz Cavtata, čija je ponuda za rekonstrukciju i opremanje dvorca u iznosu od 36,8 milijuna kuna bila ekonomski najpovoljnija.u ponedjeljak očekujemo završetak žalbenog roka i potom potpisivanje ugovora o izvođenju radova – kazao je Čačić.

Dodao je da će sljedećeg tjedna završiti i javna nabava za Medicinsku školu u Varaždinu, a u sljedećem mjesecu potpisivanje ugovora i početak radova za rekonstrukciju starog kompleksa.
-Građani se često pitaju zbog čega je Varaždinska županija daleko najuspješnija u Hrvatskoj i zašto drugi ne pripremaju projekte, ne dobivaju europski novac. Stvari nisu tako jednostavne. Ljudi ne poznaju mehanizme kompleksne realizacije EU projekata. Nakon dobivanja suglasnosti za projekt, županije, gradovi i općine moraju osigurati potpuno financiranje jer se EU novac dobiva tek po realizaciji, a ne unaprijed, što je u našem slučaju, za tih 860 milijuna kuna, ozbiljan posao s bankama i institucijama. Onoj što je najveći razlog da druge županije, općine i gradovi ne dobivaju novac i ne traže novac je pitanje odgovornosti za propuste. Penalizacija je 5 posto, 10 posto, 25 posto i 100 posto. Možete si zamisliti kad bi ova županija morala platiti samo 25 posto od 860 milijuna, to je 215 milijuna kuna, a to je u odnosu na županijski proračun čisto samoubojstvo – rekao je varaždinski župan dodavši da za preuzimanje takve vrste odgovornosti treba imati samopouzdanja, hrabrosti i sposobnosti.

-Zato Varaždin i niz drugih ne uzimaju europski novac. Zbog straha i nedostatka samopouzdanja. Lako je trošiti tuđi novac, lako je uzeti iz budžeta, ali preuzeti osobnu odgovornost, a to je osobna odgovornost izvršne vlasti za te ogromne investicije koje nekoliko puta premašuju ukupne proračune tih jedinica lokalne i regionalne samouprave, za to treba imati znanja i samopouzdanja – dodao je.

Čačić je istaknuo da su u Varaždinskoj županiji ponosni što su u tome dosad uspijevali te realizirali više od stotinu projekata, čime su, kaže, dokazali da znaju te da će tako činiti i ubuduće.
-Sljedeći mjesec počinjemo izgradnju ta dva ogromna kompleksa za koje su mnogi u ovoj županiji s razlogom sumnjali da će ikada biti realizirani. Već 20-30 godina govorimo o obnovi dvorca, a sad ga kompletno radimo. Isto tako je apsolutno i važno i potrebno uložiti u Medicinsku školu jer ona je najbolja u Hrvatskoj, ne samo u regiji, Poljoprivredna je u regiji, ali Medicinska škola Varaždin je najbolja u Hrvatskoj i zaslužuje ta ulaganja – zaključio je župan Čačić.

a.kučić/sjever.hr
28.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.