Now Reading:
Matija Posavec: Međimurska županija nastavlja sa započetim investicijama, u pripremi je novih 150 projekata
Full Article 3 minutes read

Matija Posavec: Međimurska županija nastavlja sa započetim investicijama, u pripremi je novih 150 projekata

Međimurski župan Matija Posavec na ovim je lokalnim izborima ostvario najbolji izborni rezultat – 64,61 posto, odnosno za šest postotnih bodova više nego što je osvojio na prošlim izborima. Najbolji rezultat Posavec je ostvario i sa svojom listom za Županijsku skupštinu.

Analize portala Župan.hr pokazale su da je Međimurska županija vodeća ili među vodećima po ulaganju u obrazovanje, zdravstvo, sport, po povučenim EU sredstvima. Župan kaže da će sa svim započetim projektima i mjerama nastaviti, a u pripremi je već novih 150 projekata.
-Nastavit ćemo sa započetim investicijama, u pripremi je 150 projekata, maksimalno ćemo iskoristiti sredstva iz Mehanizma za oporavak i kroz fondove za novo financijsko razdoblje do 2027. godine. Projekti se odnose na područja obrazovanja, zdravstva, kulture, prirodne baštine… Konkretno, plan je u novom mandatu izgraditi Centar za palijativnu skrb, energetski obnoviti bolnicu, izgraditi dvije nove škole te pet sportskih dvorana kao i u suradnji s Hrvatskim cestama pojačati cestogradnju – rekao je međimurski župan Matija Posavec dodavši da nastavljaju sa svim započetim mjerama i potporama.

Osim što ima jako gospodarstvo, jednu od najnižih stopa registrirane nezaposlenosti, Županija je jaka i na drugim područjima, od povučenih EU sredstava, obrazovanja do zdravstva te sporta i kulture.

U samom vrhu po povlačenju EU sredstava

Međimurska županija je već niz godina u vrhu prema povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika. Najveći dio proračuna Međimurske županije usmjeren je razvijanju zdravstva i školstva kako bi građanima omogućili kvalitetnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. S udjelom od povučenih 5,88 posto u odnosu na druge županije te 1.091 kuna po stanovniku treća je županija u razdoblju od 2017. do 2019. godine i peta po trendu rasta povučenih sredstava u tri godine od 396,27 posto, pokazala je nedavna analiza.

U obrazovanju su sredstvima EU fondova sufinancirani projekti obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje.

Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi. Međimurska županija je prijavila i provela projekt nabavke preko 700 komada dijagnostičko terapijske opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, obnovljene su ambulante opće obiteljske medicine, odjeli Županijske bolnice Čakovec te je rekonstruiran i obnovljen bolnički Paviljon za potrebe dnevne bolnice.
U fazi završetka je i projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, a obnovljene su i brojne kulturne ustanove i domovi.

Sredstvima EU fondova općine i gradovi izgradile su ili obnovile dječje vrtiće (13 vrtića diljem Međimurja), dok se nakon provedenog projekta aglomeracije područja grada Čakovca, koji je realiziran prije nekoliko godina, odvijaju i radovi na aglomeraciji u donjem i gornjem Međimurju.

Od kapitalnih investicija koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Europskim sredstvima provode se i drugi projekti u znanosti i obrazovanju.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE

www.sjever.hr/zupan.hr
23.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.