Now Reading:
Obrazovanje i znanost kao preduvjet su rasta i razvoja gospodarstva i zajednice u cjelini!
Full Article 5 minutes read

Obrazovanje i znanost kao preduvjet su rasta i razvoja gospodarstva i zajednice u cjelini!

Ulaganje u obrazovni sustav temelj je na kojem počiva strateško planiranje rasta i razvoja gospodarstva i društva u cjelini, a rezultati koji se postižu ulaganjem u jednu od bitnijih grana zajednice mjerljivi su pokazatelji. Krapinsko-zagorska županija prepoznaje važnost ulaganja, pa je tako u razdoblju od 2017. do 2021. godine nastavila s realizacijom kapitalnih projekata u školstvu, u iznosu od 135 milijuna kuna.

U Zagorju je energetski obnovljeno 13 škola, od čega 11 osnovnih i dvije srednje. Ukupna vrijednost investicije je 68 milijuna kuna, a uz to sagrađene su i tri sportske dvorane.

Ukupna vrijednost izgradnje školske sportske dvorane u Đurmancu iznosi 20,8 milijuna kuna, nova školska sportska dvorana u Zlatar Bistrici, otvorena 13. svibnja 2021. i vrijedna je 22,9 milijuna kuna, te je izgrađena školska sportska dvorana u Hrašćini čija vrijednost iznosi 12,9 milijuna kuna.

Sagrađena je i nova područna škola u Martinišću čiji ukupan iznos radova iznosi 7,2 milijuna kuna.

– Kontinuiramo stipendiramo naše učenice i učenike te studentice i studente. U razdoblju od 2017. do 2021. godine stipendirali smo 449 učenika i 385 studenata s ukupno 4,45 milijuna kuna, uz 149 učeničkih i 79 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja – pojasnio je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar i dodao kako je 2017. započeo projekt Baltazar, čija provedba završava ove godine, a s kojim se izravno utječe na poboljšanje integracije učenika s poteškoćama u redovite/posebne osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove te njihovu uspješniju socijalnu uključenost i emocionalno funkcioniranje. Vrijednost projekta je 11,2 milijuna kuna, a osigurava se 406 pomoćnika u nastavi za 426 učenika.

– Proveden je i projekt „Profesor Baltazar online” za razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja doprinose socijalnom uključivanju djece kroz pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima. U sklopu projekta se u deset osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije od 12. travnja provodi animacijska radionica čijim je aktivnostima obuhvaćeno stotinjak djece u dobi od 7 do 10 godina. Taj dio projekta završava danas, 14. svibnja, a druga grupa radionica bit će održana na jesen, dok će se termini za kazališnu radionicu, interaktivni kviz i „Kako napraviti predstavu“ pravovremeno biti najavljeni – kazao je Kolar.

Znanstveni piknik Krapinsko-zagorske županije, manifestacija koja je originalno strukturirana kao neformalno druženje, odnosno piknik sa znanosti, kulturom i umjetnosti, a okosnica događanja su interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije, edukativne radionice, a sve uz umjetničko-zabavni program, za glavni cilj ima popularizirati znanost među širom populacijom, a s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere.

Znanstveni piknik

Kolar je naglasio kako je znanstveni piknik vezan uz projekt Znanstveno-edukacijsko zabavnog centra u dvorcu Stibički Golubovec – jedan od strateških projekata Krapinsko-zagorske županije.

– Napredovali smo s dokumentacijom, imamo lokacijsku dozvolu, imamo konzervacijsku studiju dvorca, hortikulturni projekt okoliša, a očekuje nas izdavanje građevinske dozvole. Ovaj smo projekt prijavili na Aglomeraciju Grada Zagreba, čekamo rezultate, dolazi i nova aglomeracija, nova financijska omotnica 2020. – 2027., i apeliram, tražim, molim Vladu RH kada će pregovarati oko područja koje će se financirati iz EU fondova da u svakom slučaju ovakvi znanstveni projekti nađu svoje mjesto – istaknuo je župan Kolar te poručio kako se nada će se iduće godine već krenuti i sama provedba projekta Znanstveno-edukacijskog zabavnog centra.

Prioritet razvoja Krapinsko-zagorske županije u području obrazovanja i znanosti je osiguravanje jednako dostupnog, kvalitetnog i inovativnog obrazovanja ostvarivanjem ujednačenih materijalnih uvjeta, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja prostora škola s ciljem stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u osnovnim i srednjim školama. Također, veliki naglasak stavlja se na poticanje darovitosti, izvrsnosti u odgojno-obrazovnom sustavu. Kroz poticanje darovitosti radi se na dobivanju statusa Europske točke za darovite (ETP) kao dijela Europske mreže za podršku darovitih (ETSN).

Prioritet je i daljnja izgradnja školskih sportskih dvorana, samim time i razvoj sporta te podrška djelovanju sportskih klubova, udruga i zajednica s ciljem promocije zdravog životnog stila, a u ovim područjima neizostavno je i njegovanje kulturnog identiteta naše županije čuvanjem i njegovanjem kulturne materijalne i nematerijalne baštine te poticanjem alternativnih i inovativnih umjetničkih izričaja i događanja – poručio je Kolar.

Strateški projekt najveće vrijednosti za Krapinsko-zagorsku županiju u području obrazovanja i znanosti je Znanstveno-edukativno zabavni centar ZEZ Zagorje, za koji je izdana lokacijska dozvola, izrada glavnog i izvedbenog projekta u tijeku, a izdavanje građevinske dozvole očekuje se u lipnju 2021. godine. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 126,07 milijuna kuna. U provedbi je i realizacija projekta „Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok” čija vrijednost doseže 110 milijuna kuna.

Gotovo 160 milijuna kuna, Krapinsko-zagorska županija uložiti će u izgradnju i dogradnju osnovnih škola za što je izrađena projektna dokumentacija za šest škola i idejna rješenja za ostale škole. 231 milijuna kuna biti će uloženo u izgradnju i opremanje školskih sportskih dvorana. Izdane su građevinske dozvole za izgradnju i opremanje školskih sportskih dvorana u Petrovskom, Krapinskim Toplicama, Konjščini, Velikom Trgovišću, Stubičkim Toplicama i Gornjoj Stubici, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za Oroslavje, Sveti Križ Začretje i Zlatar.

Pripremljen je i projekt „Digitalizacija osnovnih i srednjih škola” za koji se analizirala situacija i razina opremljenosti u školama, a čija vrijednost iznosi 10 milijuna kuna. Sljedeći korak je nabavka i implementacija opreme. Informativne ponude su prikupljene, a troškovnici izrađeni.

Potreba ulaganja u obrazovanje za Krapinsko-zagorsku županiju, neupitna je. Realizirani projekti, kao i u oni u postupku provedbe dokazuju asertivnost i shvaćanje važnosti obrazovanja i znanosti Županije koja ostvaruje odlične rezultate i može služiti kao primjer drugim županijama!

msopek/mčaržavec/www.sjever.hr
14.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.