Now Reading:
Župan Kolar: Poduzetnički centar je od 2018. do 2020. pripremio projekte vrijedne 1,15 milijardi kuna
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar: Poduzetnički centar je od 2018. do 2020. pripremio projekte vrijedne 1,15 milijardi kuna

Zdravo gospodarstvo, odnosno pozitivni i rastući gospodarski pokazatelji temelj su i preduvjet za razvoj i napredak svih drugih segmenata društva. Upravo je gospodarstvo to koje u Krapinsko-zagorskoj županiji iz godine u godinu bilježi isključivo pozitivne rezultate.

Potvrđuju to i službene brojke. Tako je u županiji 2017. godine bilo 2.352 obrta, dok ih je u ovoj godini 2.765. U porastu je i broj poduzetnika. U 2017. godini poslovalo je 2.033 poduzetnika i broj je rastao na 2.344 registriranih poduzetnika u 2019. godini.

– Broj nezaposlenih je u konstantnom padu. Prosječna godišnja stopa nezaposlenih 2017. godine iznosila je 9,2 %, a 2020. godine 6,5 %. Odnosno 2017. godine godišnji prosjek bio je 3689 nezaposlenih osoba, a 2020. godine 2670. U gospodarstvu je zadržan pozitivan trend rasta broja zaposlenih (1.672 više zaposlenih osoba) i ostvarenih prihoda koji su u 2019. godini iznosili rekordnih 13,6 milijardi kuna, odnosno 15,9% veći prihodi u odnosu na 2017. godinu. Hrvatska zajednica županija u suradnji s tvrtkom COIN analizirala je poslovne pokazatelje poslovanja po svim županijama u Hrvatskoj. Prema tom istraživanju KZŽ je treća u Hrvatskoj po broju zaposlenih, po poduzetniku i treća po ostvarenoj dobiti po poduzetniku – kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Iako županija kao jedinica regionalne samouprave nema direktne mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, radi kako bi stvorili uvjete i pozitivne gospodarske klime koje onda obrtnici i poduzetnici u županiji znaju i više nego odlično iskoristiti.

Krapinsko-zagorska županija sagradila je i potrebnom infrastrukturom opremila Poslovno-tehnološki inkubator, integrirani sustav za potporu rastu i razvoju poduzetništva, potencijalnim i postojećim poduzetnicima. U sklopu inkubatora nalazi se i Centar za robotiku. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 32 milijuna kuna – naveo je Kolar ističući da je ovo samo jedan od primjera što može i što čini Krapinsko-zagorska županija.

Tu je i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije koji je generator projekata! Centar je smješten u Poslovno-tehnološkom inkubatoru, a u proteklom je razdoblju, od 2018. do 2020., pripremio projekte u ukupnoj vrijednosti od 1,15 milijardi kuna.

Kada se to prikaže kroz brojke, Poduzetnički centar je za poduzetnike i poljoprivrednike pripremio 255 projekata ukupne vrijednosti oko 988,73 milijuna kuna. Zahvaljujući tim projektima otvoreno je 276 novih radnih mjesta – brojke su koje se s ponosom ističu.

poduzetnicki centar krapina

U cijelu priču o gospodarskom razvoju i pozitivnim gospodarskim pokazateljima odlično se uklopila Zagorska razvojna agencija. U proteklom je razdoblju ZARA osmislila, provela i nadzirala 236 projekata u vrijednosti od 1,18 milijardi kuna! Krapinsko-zagorska županija ima 25 projekata, županijske institucije i udruge u kojima je Županija partner 79, a gradovi i općine u 132 projekta.

Županija koristi svaku mogućnost podrške gospodarstvu pa tako svakako treba spomenuti subvencioniranje kamata poduzetnicima.

– Uvažavajući zahtjeve malih i srednjih poduzetnika i obrtnika za subvencioniranim kreditima, Krapinsko-zagorska županija potpisala je 2015. godine ugovor o provedbi programa „Kreditom do konkurentnosti“ s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i s poslovnim bankama. Poduzetnici i obrtnici Krapinsko-zagorske županije prvi su u Republici Hrvatskoj iskoristili osigurani kreditni potencijal u iznosu od oko 124 milijuna kuna – naveo je Kolar dodajući da je na taj način odobreno 80 zahtjeva poduzetnicima i obrtnicima, koji su investirali oko 229,7 milijuna kuna i planirali zaposliti 244 osobe.

Za subvencioniranje kamata na godinu izdvajamo oko 1,3 milijuna kuna. U četverogodišnjem razdoblju izdvojili smo oko 5,2 milijuna kuna za subvencioniranje kamata – riječi su župana koji naglašava da je Krapinsko-zagorska županija pokazala da zna reagirati i u trenucima krize.

Tijekom 2020. godine odobravali smo moratorij na kredite kako bi poduzetnici lakše prebrodili otežano poslovanje uzorkovano korona-krizom – naglasio je župan. Kada se govori o potporama ne smije se zaboraviti ni na potpore tradicijskim obrtima gdje je tijekom proteklih pet godina dodijeljeno 734.781 kuna bespovratnih potpora. Dodajmo i da je za sufinanciranje rada te promociju, edukaciju i nastup na sajmovima gospodarstvenicima i obrtnicima od 2017. do 2021. godine odobreno 2,05 milijuna kuna.

No, u Krapinsko-zagorskoj županiji uvijek je cilj još bolje i više, pa tako i u gospodarstvu. Tako su u narednom razdoblju prioriteti pametno i kružno gospodarstvo, tehnološka modernizacija i razvoj inovativnosti te promotivne kampanje s ciljem približavanja kvalitetnih zagorskih proizvoda kupcima te zaštita autohtonih proizvoda.

Na kraju treba istaknuti i da je provođenje kapitalnih projekata, u čemu sudjeluju i lokalne tvrtke, također jedan od razloga ovako dobrih gospodarskih rezultata.

Spomenimo samo Aglomeraciju Zabok – Zlatar vrijednu 478 milijuna, zatim Aglomeraciju Krapinske Toplice vrijednu 63 milijuna te Aglomeraciju Pregrada vrijednu 51 milijuna kuna.

msopek/www.sjever.hr
13.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.