Now Reading:
30. obljetnica ustrojavanja „Tigrova” – članovi odali počast svojim poginulim i umrlim pripadnicima
Full Article 2 minutes read

30. obljetnica ustrojavanja „Tigrova” – članovi odali počast svojim poginulim i umrlim pripadnicima

Povodom 30. obljetnice ustrojavanja 5. bojne 1. A brigade ZNG RH „Tigrovi” polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Varaždinu odana je počast poginulim pripadnicima, kao i svim hrvatskim braniteljima.

Udruga ratnih veterana 1 gbr. „Tigrovi” podružnica Varaždinske županije organizirala je obilježavanje polaganjem vijenaca  i zapalili svijeće u njihov spomen. Obilježavanju su nazočili predstavnici Varaždinske županije, Grada Varaždina te članovi udruga iz Domovinskog rata.

Veličinu djela 5. bojne 1. A gardijske brigade istaknuo je predsjednik varaždinske podružnice Tomislav Kranjčec.

– Doprinos 5. bojne u sastavu 1. gardijske brigade bio je nemjerljiv. Iako je relativno kratko trajala kao postrojba, prošla je bojišta od istočne Slavonije, preko Banovine pa do zapadne Slavonije, a na kraju smo završili na oslobađanju juga i zbijeni na samu granicu Republike Hrvatske – rekao je Kranjčec.

Spomenuo je da je tijekom postojanja postrojbe koja je bila prva profesionalna vojna postrojba, kroz nju prošlo 838 pripadnika među kojima je bilo i 29 žena.

-Današnjim polaganjem vijenaca poklonili smo se žrtvama iz Varaždinske županije koji su dali svoje živote. Njih ukupno 37, od kojih je 28 pripadnika bilo je iz same 5. bojne brigade, a među njima i jedna žena – napomenuo je predsjednik Udruge.

Kranjčec je naglasio kako je tijekom svih ratnih operacija bilo tužnih i teških trenutaka, ali i onih lijepih koje pamte po druženjima i prijateljstvima, a postignut je veliki uspjeh i stvorena država koju imamo danas. Dotakao se i gašenja 5. bojne u prosincu 1992. godine kad je najveći dio kadra prešao iz 5. bojne u 7. gardijsku brigadu.

Prvi korak u Domovinskom ratu napravila je 5. bojna koja je formirana u Vinici, a kasnije preseljena u Varaždin njegovim oslobođenjem, dok je završni korak napravila 7. bojna ulaskom u Knin.

Nastavak obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja brigade bit će popraćen svetom misom u varaždinskoj katedrali, a središnja svečanost održat će se u petak u Vinici, mjestu u kojem je osnovana 5. bojna 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi”.

www.sjever.hr
12.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.