Now Reading:
DJECA GLAVNI AKTERI SVOJIH PROJEKATA: Dodijeljeni ugovori Dječjeg participativnog proračuna Krapinsko-zagorske županije vrijedni 184 tisuće kuna!
Full Article 5 minutes read

DJECA GLAVNI AKTERI SVOJIH PROJEKATA: Dodijeljeni ugovori Dječjeg participativnog proračuna Krapinsko-zagorske županije vrijedni 184 tisuće kuna!

Krapinsko-zagorska županija od 2018. godine ponosno nosi titulu „Županija – prijatelj djece“ i jedina smo županija u Hrvatskoj koja je dosad, uz Primorsko-goransku županiju, stekla tu titulu. Ujedno, ona je prva županija u Hrvatskoj koja je uvela Dječji proračun 2019. godine te Participativni dječji proračun 2020. godine iz kojeg se financiraju projekti koje iniciraju, izrađuju i odabiru za provedbu upravo oni na koje se ti programi odnose – djeca.

U Osnovnoj školi Bedekovčina, danas, 11. svibnja održana je dodjela ugovora za 11 korisnika koji su ostvarili pravo na korištenje sredstava iz Dječjeg participativnog proračuna, u ukupnom iznosu od 184 tisuće kuna.

Postoje određena područja u kojima bi se u narednom razdoblju trebala posvetiti posebna pozornost, a to je područje dječje participacije koja podrazumijeva uključivanje djece u odlučivanje po svim onim pitanjima koje se djeca tiču na način da mi odrasli šaljemo djeci poruku da nam je njihovo mišljenje važno, da će njihovo mišljenje biti uvaženo i biti saslušano. Šaljemo poruku da vjerujemo da djeca znaju prepoznati svoje potrebe, da znaju naći odgovarajuće rješenje za zadovoljavanje tih potreba i da na kraju krajeva znaju smisliti i provesti akcije kojima će realizirati to rješenje – objasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, Martina Gregurović-Šanjug i dodala kako su djeca glavni akteri priče koju će sami realizirati čime se ostvaruju benefiti zajednice, promocija dječjih mogućnosti, ali se i doprinosi osobnom razvoju.

Šanjug ističe kako se nada da će se i ostale županije voditi Krapinsko-zagorskom županijom kao primjerom dobre prakse brige i poticanja svoj najmlađih stanovnika. Također, istaknula je dodijeljenjih 100 tisuća kuna od strane Županije u protekloj godini i to za 12 projekata koji su u potpunosti realizirani zbog čega je Gregurović-Šanjug uputila čestitke!

Na Javni poziv pristiglo je ukupno 25 prijava, 19 njih udovoljavalo je administrativnim uvjetima poziva. Projekti su pojedinačne vrijednosti od najmanje 10 800 do 20 000 kuna, s time da je na inicijativu djece dio sredstava usmjeren djeci s područja pogođenim potresom.

– Hvala svima koji su se javili, posebno onima koji ove godine nisu ostvarili sredstva. I dalje vrijedno pišite projekte i javite se dogodine, budite ustrajni isplatiti će se! Čestitke od srca djeci koja su ove godine ostvarila potporu, a zahvala i čestitke i vašim odraslim savjetnicima – poručila je na kraju Gregurović-Šanjug.

Ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina, Ivan Paradi iskazao je veliko zadovoljstvo budući da je OŠ Bedekovčina ovogodišnji domaćin dodjele Dječjeg participativnog proračuna.

Osnovna škola Bedekovčina svoje težište stavlja upravo na aktivnosti gdje učenike slušamo i gdje ih potičemo da daju svoje inicijative kroz projekte, aktivnosti i različite programe, a to se pokazalo izuzetno uspješnim. Prije svega u poboljšanju odgoja i obrazovanja, u njihovoj većoj motivaciji i na koncu u rezultatima koje postižu. Jedna od pravih stvari je i Dječji participativni proračun Krapinsko-zagorske županije. Mi smo uistinu napredovali, strašno rasli i u svemu tome oni počinju vući nas i mislim da je to poanta priče – rekao je Paradi i zahvalio Županiji.

Pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić- Slovenec istaknula je kako je Krapinsko-zagorskoj županiji ulaganje u djecu i obrazovanje najvrijednije ulaganje.

– Briga o djeci i mladima koju iskazujemo očituje se i u samoj činjenici kako smo prva odnosno prva od dvije županije prijatelja djece i smatramo i ponosimo se time da naša ulaganja su hvalevrijedna i smatramo da je ulaganje u djecu i obrazovanje ogledalo svakog društva. Čovjek je po prirodi znatiželjan i ta njegova predivna karakteristika omogućuje nam svima da cijeli život ulažemo u ono što je najvrijednije, ulažemo u sami sebe, u naše obrazovanje i učenje – poručila je Smičić-Slovenec i dodala kako bez znanja ne možemo.

– Sama ta spoznaja da nas znatiželja može usmjeriti prema nekim našim afinitetima je fascinantna i ako nedostaje znatiželje, automatizmom nedostaje volje za učenjem, za usvajanjem novih znanja jer bez znanja ne možemo, a znanje je moć i vjerujem da vama ovdje prisutnima ničeg od toga ne nedostaje – poručila je Smičić-Slovenec i na kraju učenicima poželjela da se nastave truditi i učiti, da zadrže dječju ushićenost i znatiželju, a odgajateljima i učiteljima da i dalje potiču dječju maštovitost, kreativnost i razvijaju njihove potencijale.

Dječja načelnica Općine Marija Bistrica, Sandrin Kušić, uputila je riječi zahvale u ime svih dječjih gradonačelnika, gradonačelnica, načelnika i načelnica na prilici.

Hvala vam da ste omogućili realizaciju naših ideja sa svrhom da poboljšamo našu školu. Posebno sam sretna što sudjelujem već drugu godinu zaredom. Sva djeca u školi pomažu realizirati te projekte i svi posebno uživamo u tome – poručila je Kušić.

Da je na dodijeli vladala dobra atmosfera, uvjerite se kroz fotografije, a djeci želimo puno uspjeha pri realizaciji njihovih ideja!

mčaržavec/www.sjever.hr
11.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.