Now Reading:
Kolar u Donjoj Stubici, gradiću koji realizira spektakle za društveni razvoj: Kreće projekt prve pump staze u Zagorju!
Full Article 5 minutes read

Kolar u Donjoj Stubici, gradiću koji realizira spektakle za društveni razvoj: Kreće projekt prve pump staze u Zagorju!

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, 10. svibnja posjetio je Donju Stubicu, gradić koji se prostire na 44 kilometara kvadratnih u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u južnom dijelu Zagorja, a u kojem se provodi niz vrijednih i atraktivnih projekata.

Kolar je svoj obilazak započeo kod Osnovne škole Donja Stubica gdje su u tijeku radovi na rekonstrukciji vanjskog sportskog igrališta, a istaknuo je kako ulaganje za energetsku obnovu 12 škola iznosi 68 milijuna kuna, a da vrijednost izgradnje triju sportskih dvorana iznosi 55 milijuna kuna.

– Nismo zaboravili niti za fizičku kulturu za djecu na vanjskim igralištima. Izuzetno je bitno da djeca i vani mogu odrađivati svoje aktivnosti. Zbog toga smo u prošlom periodu obnovili 13 školskih vanjskih igrališta, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna kuna i za ovu godinu imamo još 5 takvih igrališta ukupno vrijednosti 880 tisuća kuna i gledat ćemo da do 2022. godine, do kraja obnovimo apsolutno sva školska igrališta svih osnovnih i područnih škola na području KZŽ i omogućimo djeci sigurno i ugodno bavljenjem sportom na otvorenom – naglasio je Kolar.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice istaknuo je kako spomenuto igralište nije uređivano i sanirano unatrag 30-ak godina.

Uz ovu novu sportsku dvoranu, ovo školsko igralište nije bilo reprezentativno, pa smo u dogovoru s Krapinsko-zagorskom županijom koja je osnivač škole, odlučili da se krene u rekonstrukciju. S obzirom da su cifre podosta visoke, a nažalost svi troškovi danas vrlo brzo narastu, u dogovoru sa županijom, došlo je do zajedničke ideje da mi financiramo novu zaštitnu mrežu. S obzirom da će sve biti novo, mi smo s nekih 50 tisuća kuna ušli u ovaj projekt. To će zaista biti jedan centar, ne samo za školarce koji tu idu u školu, nego i za sve rekreativce koji subotom i nedjeljom žele odigrati jedan hakl na otvorenom – rekao je Gospočić.

Sonja Martinek, ravnateljica osnovne škole Donja Stubica izrazila je veliku sreću što je na red konačno došlo uređenje i sanacija sportskog igrališta nadomak škole.

– Igralište se obnavlja u dvije faze, prva faza je bila u rano proljeće i sljedeća faza će biti kroz sljedeća dva tjedna. Očekujemo i vjerujemo da će kroz dva tjedna biti sređena i ograda igrališta, kao i obrub igrališta. Nakon svega biti će iscrtano igralište, biti će za nogomet, a vjerujem da će uskoro biti postavljeni i koševi tako da ćemo imati prostor za košarku i rukomet – rekla je Martinek.

Iduće stajalište: Kolodvorska ulica, gdje će županija na gradskoj zemlji izgraditi prvi bike park s pump track stazom u Krapinsko-zagorskoj županiji. KZŽ je prošao na pozivu Ministarstva turizma i sporta, kroz ”Program razvoja cikloturizma na kontinentu u 2021. godini” i dobila bespovratnih 235.700,00 kuna, ostatak od 91.704,50 kuna dati će županija, dok Grad za ovaj projekt daje svoje zemljište u vrijednosti 327.404,00 kuna.

– Drago mi je da možemo predstaviti još jedan projekt kojeg smo aplicirali na natječaj Ministarstva športa i turizma. Izuzetno je bitno da nam djeca budu aktivna, bitno je da imamo vanjske uređene prostore gdje se djeca mogu okupljati i u sigurnosnim se uvjetima baviti sportom, ovaj puta sa biciklizmom. Ovakvi parkovi su vrlo popularni, ne samo u Europi, nego i u Hrvatskoj. Ovaj će biti prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji i ja sam uvjeren da ćemo ga realizirati do jeseni i da će se već od jeseni ovdje mladi moći okupljati i koristiti tu stazu. Interesantno je da zapravo čitavu stazu možete zapravo proći bez pedaliranja i da je ona prilagođena za sve. Vjerujem da ćemo privući široke mase i mladih i starijih koji će nam se pridružiti u ovoj novoj ponudi koji će imati grad Donja Stubica, eto prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji – rekao je prilikom obilaska Kolar i zahvalio gradonačelniku na uključivanju u projekt te na ustupanju gradskog zemljišta.

Pump track ili stazu za bicikliste, najbolje je objasniti kao asfaltiranu vijugavu staza gdje i oni biciklisti koji se bave nekim ekstremom mogu vježbati na toj stazi, ali i djeca koja su tek krenula prvim biciklističkim koracima. Moram priznati da smo u ovim danima, kada smo doznali da smo prošli na tom projektu, malo istražili i pogledali parkove koji su nam najbliži, oni u Svetoj Nedjelji i Velikoj Gorici i zaključili da je to velika atrakcija koju posjećuje puno djece – rekao je Gospočić i rekao kako se nada vožnji u društvu župana.

Oblik pump track-a omogućuje zabavnu, ali sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pump track-ovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboard-ova, koturaljki, skutera, a ne sumnjamo kako će upravo ovaj spektakl doprinijeti društvenom razvoju Donje Stubice.

mčaržavec/www.sjever.hr
10.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.