Now Reading:
Vugrin upozorio: Raste broj novozaraženih, ali i preminulih u Varaždinskoj županiji – svaki peti pacijent je na respiratoru
Full Article 3 minutes read

Vugrin upozorio: Raste broj novozaraženih, ali i preminulih u Varaždinskoj županiji – svaki peti pacijent je na respiratoru

Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj je županiji potvrđen 141 novi slučaj zaraze, sedmodnevna incidencija je 500, a 14-dnevna 1.000, rekao je danas načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

-Više je hrvatskih županija u top 10, kad je riječ o ugroženosti među regijama na europskom kontinentu, a u Republici Hrvatskoj smo iza Primorsko-goranske županije, na 2. mjestu – rekao je Vugrin.

Dodao je da se to, na žalost, reflektira i na bolnički sustav.
-U Općoj bolnici Varaždin je 149 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 na lokaciji u Varaždinu, a 62 osobe u Klenovniku. Ono što je izuzetno zabrinjavajuće je da je puno veći udio osoba koje su na respiratoru. Dok je to na jesen bilo nekakvih 7-8 posto, sada smo već na 19 posto. Dakle, skoro svaka peta osoba koja ima težu kliničku sliku je na respiratoru. Jučer smo imali šest preminulih, a unatoč tome danas imamo 28 osoba na respiratoru – istaknuo je načelnik Stožera.

Varaždinska županija i dalje testira nešto više od hrvatskog prosjeka pa je jučer testirano 512 uzoraka, među simptomatskim pacijentima 40 posto, a ukupno 28 posto je pozitivnih.

Opća bolnica Varaždin se trenutno nalazi u izuzetno teškoj situaciji, ja bi se usudio reći možda u najtežoj situaciji od početka epidemije koronavirusa, istaknuo je ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić.
-Iako se trenutno u bolnici na liječenju nalazi praktički upola manje bolesnika nego što je to bilo u prošlom epidemijskom valu, dakle danas točno 149, na upola manje bolesnika imamo veći broj, rekordni broj ljudi u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru. Trenutno su tri jedinice intenzivnog liječenja pune COVID bolesnika, radi se o 28 bolesnika. S time da se i nadalje u bolnici liječe i bolesnici koji nisu korona bolesni. Tako da imamo dodatnih 6 pacijenata na respiratoru, ukupno 34 pacijenta. Pred otvaranjem smo 4 jedinice intenzivnog liječenja, koja znači praktički cjelokupnu blokadu operacijskog programa bolnice – rekao je Kudelić.

Dodao je da se trenutno kad je riječ o operacijama radi isključivo akutni program.
-Hladni program je u potpunosti odgođen, a nažalost čak i dio onkološkog programa koji operacijski zahtjeva zbrinjavanje na respiratoru će se morati privremeno odgoditi. Zabrinjavajuća je činjenica ta da su osobe na liječenju sve mlađe i mlađe životne dobi. I u bolnicu se uzimaju isključivo bolesnici s teškom kliničkom slikom. I praktički svi bolesnici imaju tešku upalu pluća. Prosjek godina na današnji dan, u jedinici intenzivnog liječenja je 66 godina. Najmlađa osoba je ispod 50 godina starosti, najstarija 83 , u prosjeku 66. Dakle izuzetno teška situacija koja je dovela praktički do blokade jednog dobrog dijela bolnice – kazao je Kudelić.

a.kučić/sjever.hr
21.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.