Now Reading:
Dom za odrasle osobe “Lobor-grad” mijenja živote socijalno ugroženih skupina! U provedbi projekt “MI u zajednici” vrijedan gotovo 15 milijuna kuna!
Full Article 5 minutes read

Dom za odrasle osobe “Lobor-grad” mijenja živote socijalno ugroženih skupina! U provedbi projekt “MI u zajednici” vrijedan gotovo 15 milijuna kuna!

Lobor-grad, dom je za odrasle i javna ustanova u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, čiji je osnivač Republika Hrvatska, a koji je osnovan 1954. godine kako bi pružao usluge skrbi izvan vlastite obitelji odraslim osobama s problemima mentalnog zdravlja. Njegov je cilj podići kvalitetu života svojih korisnika kojih je trenutno tristotinjak. Usluge se pružaju kroz Odjel socijalnog rada i psihosocijalne rehabilitacije, kroz Odjel izvaninstitucionalne skrbi i Odjel brige o zdravlju, ali i kroz Ustrojbenu jedinicu prehrambenih i pomoćno-tehničkih poslova.

Kako bi se promicala socijalna uključenost i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te omogućio prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici, Lobor-grad, koji je i nositelj projekta “MI u zajednici”, a čiji početak provedbe seže u sedmi mjesec 2019., vrijednosti je gotovo 15 milijuna kuna i financiran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkuretnost i Kohezija 2014. – 2020. Partneri na ovom projektu su Općina Lobor i Grad Zlatar.

Gorući problem, na koji i inače nailazi pregršt ustanova, udruga i organizacija jest smještajni kapacitet. Upravo će se ovim projektom izgraditi tri dvojna objekta na području Općine Lobor u kojima će se pružati usluga organiziranog stanovanja za 36 korisnika. Izgraditi će se i objekt u gradu Zlataru u kojem ćese pružati usluge organiziranog stanovanja za 8 korisnika, usluge boravka za 10 korisnika i usluga psihosocijalne podrške za 10 korisnika.

Navedena izgradnja, koja bi trebala započeti ovo ljeto, rezultirati će sa 103 izgrađene i opremljene infrastrukturne jedinice za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Darinka Sviben, ravnateljica Doma za odrasle osobe Lobor-grad istaknula je kako će se ovim projektom deinstitucionalizirati ukupno 44 osobe.

– Pružati ćemo usluge boravka i psihosocijalne podrške za naše sugrađane na području Grada Zlatara. Ujedno ćemo kupiti jedno kombi vozilo s rampom, jedno osobno vozilo za pružanje usluga i provoditi ćemo edukacije za sve stanovnike, stručne radnike i korisnike našeg doma. Usluge će se pružati za osobe s invaliditetom koje imaju potrebu za skrb u programima organiziranog stanovanja psihosocijalne podrške ili boravka – objasnila je Sviben.

Načelnica općine Lobor, Ljubica Jembrih iskazala je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu, ali i ponos budući da je projekt zaživio budući da se na njega čekalo dvadesetak godina.

Moram napomenuti da se više od 20 godina čeka da ovaj projekt započne sa realizacijom, da se proširi u te socijalne usluge i da se poboljša sama infrastruktura u ustanovi Lobor-grad koju moram pohvaliti, a koja brine za naše korisnike, koja kroz sve ove godine provodi programe. Važno je da se korisnik osjeća dobrodošlo u zajednici u kojoj živi. Lobor-grad je na samom vrhu domova u RH i naravno da smo mi kao Općina podrška i ravnateljici i svim djelatnicima, a tako i korisnicima u Lobor-gradu – rekla je Jembrih i istaknula kako je Općina Lobor, po pružanju socijalnih usluga, na samom vrhu ljestvice Krapinsko-zagorske županije. Na kraju, Jembrih je zaželjela uspješnu realizaciju projekta u nadi da će ovakvih projekata biti još više.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike naglasila je kako je dom Lobor-grad jedan od najvećih sustava po broju korisnika.

– Ustanova u Loboru je pionir i izuzetno smo zadovoljni i ponosni na njih i njihov rad. Cilj nam je i da ostale ustanove na području RH nastave ovim stopama. Moram naglasiti da je priličan broj ustanova aplicirao na ovaj projekt, kao i na ostale projekte financirane iz EU. Kao i ustanova u Loboru tako i ostale ustanove, teže tome da se transformiraju, to znači da korisnici ne žive na jednom mjestu, da su zatvoreni, nego da se poštuju njihova ljudska prava, da korisnici žive na isti način kao i svi mi ostali ljudi, tako da imaju svoju slobodu, mogućnost izbora ali i naravno skrb koja im je potrebna.

Žarko Tušek, saborski zastupnik iskoristio je priliku i uputio velike čestitke ravnateljici Sviben i njenom timu, državnoj tajnici Pletikosi i timu u ministarstvu koji su prepoznali vrijednost sličnih projekata diljem RH.

Svi oni iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu mijenjaju standarde socijalne skrbi nad onima kojima je to najpotrebitije. Ovo su impresivni projekti, projekti koje smo prije nekoliko godina mogli samo zamišljati, projekti koji mijenjaju standard života i populacije u Hrvatskoj danas, samim time u KZŽ i sve čestitke ljudima koji su utkali sebe kako bismo danas nešto ovoliko lijepo i korisno mogli vidjeti. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati projekte sličnoga tipa u KZŽ – rekao je Tušek i podsjetio na nedavno potpisivanje ugovora s izvođačima radova za Gerontološki centar u Zajezdi.

– Dva mega projekta ovakvog tipa na nekoliko kilometara razlike govore o skrbi za svaki detalj i svaki komadičak KZŽ. Ja mogu kao čovjek koji je od prvog dana pratio ovaj projekt uistinu biti sretan i ponosan prije svega zbog uspjeha tih ljudi – završio je Tušek.

Projekt čiji je završetak planiran do svibnja 2023., izravno doprinosi interesima odraslih osoba s invaliditetom, djelatnicima doma Lobor-grad, partnerima Općini Lobor i Gradu Zlataru, lokalnoj zajednici i korisnicima sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.